50 godina Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik

„I pored ograničenih prostornih i tehničkih kapaciteta i često nedostatka finansijskih sredstava uspijevamo da punim kapacitetom odgovorimo na sve zahtjeve"
187 pregleda 0 komentar(a)
Centar za socijalni rad Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Centar za socijalni rad Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 17.12.2013. 09:14h

Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik obilježio je juče 50 godina postojanja. Zaposleni u Centru, njih 40 (34 izvršioca u Nikšiću, dva u Plužinama i četiri u Šavniku) pokrivaju teritoriju koja obuhvata više od 3.500 kilometara kvadratnih i blizu 80.000 stanovnika.

„I pored ograničenih prostornih i tehničkih kapaciteta i često nedostatka finansijskih sredstava uspijevamo da punim kapacitetom odgovorimo na sve zahtjeve i brojne zadatke koji su nam zakonom dati u nadležnost“, kazala je direktorica Centra Radmila Marković.

Ona je kazala da 50 godina rada jedne ustanove nije mali jubilej ali da su, imajući u vidu djelatnost kojom se bave i koja je primjerena uglavnom najranjivijim društvenim grupacijama, smatrali da jubilej treba obilježiti skromno. Tek toliko, kako reče, da sa saradnicima podijele zadovoljstvo trajanja.

Rad ustanove, koja je 1983.godine dobila najveću nagradu grada, „18.septembar“, može se podijeliti na dva perioda – od osnivanja do 1990.godine i period nakon toga.

„Prvih gotovo 30 godina rada u vremenu velikih migracionih procesa i privredne izgradnje, kada je Nikšić postajao snažan industrijski centar, djelatnost Centra bila je smjerena uglavnom na preventivan rad, izvjesnu porodičnu patologiju, poslove starateljstva i neveliki broj novčanih davanja starim, samohranim i nesposobnim za rad“, kazala je Marković.

Onda su uslijedile devedesete, rat, izbjeglice, bombardovanje, sankcije, inflacija, i na kraju ekonomska kriza i vremenske nepogode. Sve se to odrazilo i na život građana, i Nikšić je prestao da bude industrijski centar a djelatnost Centra za socijalni rad se proširila. Danas se iz budžeta toj ustanovi mjesečno izdvaja od 350.000 do 400.000 evra na ime materijalnog obezbjeđenja. Pored redovnih izdvajanja tu su i jednokratne pomoći, subvencioniranje računa za struju, nabavka udžbenika, a broj onih kojima je materijalna pomoć neophodna sve je veći. Formirali su prvi operativni multidisciplinarni tim za zaštitu djece od nasilja, otvorili prvi vanistitucionalni dnevni boravak za stare osobe, sa NVO „Početak“ obezbijedili 11 stanova za pripadnike REA populacije, prošle i ove godine kroz IPA projekat sa partnerima iz Srbije realizovali projekat „Nama je stalo“ namijenjen osobama sa invaliditetom i u sklopu njega organizovali prvu školu vještina za djecu sa smetnjama u razvoju.

„Za razliku od drugih ustanova i organizacija koje se bave određenom grupom korisnika samo u jednom periodu njihovog života Centar se bavi čitavom porodičnom problematikom duži vremenski period, sve dok je pomoć potrebna, nekada čak i kroz više generacija, jer se mnogi modeli disfunkcionalnog ponašanja transgeneracijski prenose“, kazala je Marković.

Ona je posebno istakla požrtvovanost zaposlenih koji su svojim stručnim radom i nesebičnim zalaganjem dali puni doprinos razvoju Centra.

Potpredsjednik Opštine Milorad Guto Jovanović kazao je da se kvalitet nekog društva ogleda, prije svega u tome, kako se odnose prema grupama koje nijesu u stanju da zadovolje socijalne potrebe, a Crna Gora i Nikšić su uvijek imali tu crtu humanosti i solidarnosti.

„To je velika zaloga za budućnost Crne Gore i nešto značajno što će ostati našim potomcima. Zaposleni u Centru ne samo što materijalno pomažu ljudima već je bitniji njihov humani odnos, razgovori i pažnja prema tim ljudima. Opština Nikšić je proteklih 50 godina uložila ogromna sredstva za stambeno zbrinjavanje ljudi u stanju socijalne potrebe i uvijek smo bili na istom zadatku sa Centrom za socijalni rad i svima koji se bave humanim radom. I dalje ćemo ostati posvećeni tom poslu i uvijek ćete u nama imati dobrog partnera“, obećao je Jovanović.

Dragan Đukanović, savjetnik ministra rada i socijalnog staranja, kazao je da jubilej obavezuje da se još više i bolje radi u korist građana iz socijalno ugroženih kategorija.

Direktorica Centra za socijalni rad uručila je zahvalnice firmama, ustanovama i pojedincima koji su im pružali pomoć u toku pola vijeka postojanja. Zahvalnice su dobili Mesna industrija „Goranović“, firme „Ramel, Pivara, „Dekor Iva“, Željko Radojević, JU „Dom starih Grabovica“ iz Risna, JZU Opšta bolnica, odjeljenja pedijatrije i psihijatrije, nikšićki Centar bezbjednosti, Crveni krst i TV Nikšić.

Prikazan je i film o radu te ustanove realizovan zajedno sa TV Nikšić.

Bonus video: