Za Vučkovića za sada DPS i partije manjina

Odbor za politički sistem danas odlučuje o kandidatu Tužilačkog savjeta Branku Vučkoviću
136 pregleda 3 komentar(a)
Branko Vučković, Foto: Savo Prelević
Branko Vučković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.12.2013. 01:54h

Skupštinski Odbor za politički sistem danas bi trebalo da odluči da li će podržati kandidata Tužilačkog savjeta Branka Vučkovića za vrhovnog državnog tužioca.

Odbor bi takođe trebalo da utvrdi ko će od uglednih pravnika sjedjeti u Tužilačkom i Sudskom savjetu.

Nakon što su kandidati saslušani na prošlonedjeljnim sjednicama, kao i Vučković, članovi Odbora bi danas trebalo o tome da glasaju.

Poslanici DF su na prošloj sjednici tvrdili da Odbor ne treba da se izjašnjava o podršci Vučkoviću, već da samo za plenarnu sjednicu uputi mišljenje da li on ispunjava uslove za to mjesto.

Međutim, predsjednik Rifat Rastoder (SDP) objasnio je da su oni dužni da dostave stav, jer u suprotnom kontrolno saslušanje ne bi imalo smisla.

Članica Odbora iz SNP-a Snežana Jonica, koja nije prisustvovala sjednici na kojoj je Vučković saslušan, je rekla “Vijestima” da takođe smatra da ne bi trebalo glasati.

Definitivan stav njene partije tim povodom juče, kako je rekla, nije bio poznat, kao ni da li će podržati Vučkovića.

Prema informacijama “Vijesti”, izvjesno je da SDP, DF i Pozitivna neće glasati za njega, između ostalog i zato što ga je predložio Tužilački savjet u kome sjede, kako je nezavnično objašnjeno, članovi koji su lojalni DPS-u.

“Vijestima” je ranije rečeno da SDP ne namjerava da glasa za Vučkovića, što se moglo zaključiti i po kritičkim pitanjima koja su mu Rastoder i Draginja Vuksanović, članica Odbora, uputili na kontrolnom saslušanju.

O Vučkovićevoj kandidaturi afirmativno su se izrazili jedino poslanici DPS, ali član Odbora Husnija Šabović nije juče želio da kaže da li imaju podršku i drugih klubova.

Poslanik Force Genci Nimanbegu, koji u Odboru za politički sistem zastupa i političke stavove Hrvatske građanske inicijative i Bošnjačke stranke, jedini se juče izjasnio da će podržat i Branka Vučkovića.

”U odnosu na ostale prijavljene kandidate on je malo kvalitetniji”, rekao je Nimanbegu “Vijestima”, dodajući da će ipak konsultovati i ostale dvije partije.

Predsjednik Tužilačkog savjeta Veselin Vučković ranije je izrazio očekivanje da će novi VDT biti izabran do kraja godine. Da bi njegov dalji rođak dobio podršku poslanika potrebna mu je dvotrećinska većina, koju trenutno nema.

Za mjesto budućeg starješine svih tužilaca prijavio se advokat Goran Rodić, bivša specijalna tužiteljka, sada zamjenica VDT Stojanka Radović i viša tužiteljka u Podgorici Vesna Jovićević. U eventualno drugom krugu treba mu tropetinska podrška, koja je takođe neizvjesna.

Bonus video: