Potrebno unaprijediti standarde u oblasti bezbjednosti hrane

Ivanović je upoznao ambasadore sa ključnim ostvarenjima u oblasti poljoprivrede postignutim u protekloj godini
0 komentar(a)
Hrana, Foto: Shutterstock
Hrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2013. 18:22h

U Crnoj Gori treba i dalje raditi na unaprijeđenju standarda u oblasti bezbjednosti hrane, kao jednoj od najzahtjevnijih i najsloženijih oblasti u procesu pregovora sa Evropskom unijom (EU).

To je danas ocijenjeno na radnom doručku mistra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića i ambasadora u Crnoj Gori koji je održan u Podgorici.

"Konstatovano je da treba dalje raditi na unaprijeđenju standarda u oblasti bezbjednosti hrane, kao jednoj od najzahtjevnijih i najsloženijih oblasti u procesu pregovora sa EU", kaže se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako su kazali iz tog resora, Ivanović je upoznao ambasadore sa ključnim ostvarenjima u oblasti poljoprivrede postignutim u protekloj godini, kao što su kreiranih hiljadu novih radnih mjesta, potpisanih 400 ugovora kroz MIDAS projekate, obezbijeđenih 8,5 miliona EUR za grantove u naredne dvije godine, ostvaren rast od 11 odsto u proizvodnji mlijeka.

Navodi se da je Ivanović upoznao ambasadore i sa rastom zasada vinove loze za 25 hektara, voća za 100 hektara, završetkom 17 novih vodovoda i dvije kaptaže u 15 opština, započetom gradnjom prvog graničnog prelaza za pregled namirnica biljnog i životinjskog porijekla u Luci Bar.

Ivanović je, kako su kazali iz Ministarstva, podsjetio ambasadore da je tokom ove godine pripremljen i predat akreditacioni paket za agenciju za plaćanja, koja će isplaćivati poljoprivrednike, kada Crna Gora postane članica EU.

"U razgovoru Ministra Ivanovića sa diplomatskim predstavnicima gotovo svih Ambasada i konzulata u Crnoj Gori, istaknuta je potreba razvoja kooperativa u oblasti poljoprivrede, oživljavanja kompanija koje su u stečaju, ali i usavršavanja i obuke kadrova koji nedostaju crnogorskom agraru", naveli su iz Ministarstva.

Ambasadori su, kako su kazali iz tog resora, izrazili spremnost da pomognu u organizaciji studijskih putovanja za poljoprivredne proizvođače iz Crne Gore, koji bi, kako su precizirali, na taj način dobili šansu da se uporede sa poljoprivrednicima iz regiona i zemalja EU, a kroz njihovo iskustvo realnije postave ciljeve u sopstvenom biznisu.

Radnom doručku, osim ambasadora, prisustvovali su predstavnici asocijacija privrednika Američke privredne komore, Montenegro biznis alijanse, kao i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Bonus video: