Nova blokada na Vasovim vodama: Kamion nije prošao

Prema riječima člana Savjeta MZ Slobodana Pešića, kamion je u jutarnjim satima došao do ulaza u naselje, gdje su ga sačekali Beranselci
58 pregleda 8 komentar(a)
Beranselo, Foto: Tufik Softić
Beranselo, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 16.12.2013. 16:16h

Mještani Beransela već danas su zaustavili prvi kamion komunalnog preduzeća koji je pokušao da prođe prema smetlištu na Vasovim vodama, ali je sve prošlo bez incidenata.

Prema riječima člana Savjeta MZ Slobodana Pešića, kamion je u jutarnjim satima došao do ulaza u naselje, gdje su ga sačekali Beranselci koji su bili dežurni „na barikadama“.

„U tom trenutku na dežurstvu na mjestu blokade bilo je desetak mještana. Kamion je stajao nekoliko sati, i potom se vratio. Za to vrijeme nije dolazila ni komunalna policija, niti službenici Uprave policije. Sve prolazi za sada mirno“ – rekao je Pešić.

Mještani Beransela u nedjelju su održali veliki zbor na kojem su donijeli doluku da od ponedjeljka stupe u novu blokadu dviljeg smetlišta na Vasovim vodama, i pri tome upozorili lokalne i državne vlasti da više ne šalju na njih policiju i ne primjenjuju silu.

„Ukoliko pošaljete policiju i nastavite sa primjenom sile moraćete da uhapsite sve mještane Beransela, a ne selektivno i po slobodnom odabiru.. Nikakav ekonomski i drugi interes ne moze se podrediti zdravlju ljudi“- saopšteno je na zboru prije dva dana.

Beranselci su podsjetili kako već tri godine mole i traže da im se dostavi u pisanoj formi ekspertsko, naučno, stručno, zakonsko rješenje, saglasnost i mišljenje po kojem lokalna samouprava i komunalno preduzeće legalno odlazu smeće u Beranselu, a da tim svojim činjenjem nijesu ugrozili životnu sredinu i zdravlje mještana Beransela, a samim tim i njihovo Ustavom garantovano pravo na život u zdravoj životnoj sredini.

„Jedini odgovor koji smo dobili su policijska sila, privođenja, saslušanja, sudske presude, novčane i zatvorske kazne. Mještani Beransela višestruko su kažnjavani, selektivno, po slobodnoj procjeni policajaca i komunalnih policajaca. To je diskriminacija, zastrašivanje, matletiranje i demonstracija policijske sile“ – napisali su oni u odluci o stupanju u blokadu koju su dostavili svim nadležnim lokalnim i državnim institucijama.

Mještani Beransela već tri godine biju bitku da se prestane sa odlaganjem otpada na Vasovim vodama, gdje je napravljena najveća planina smeća na sjeveru Crne Gore. Oni su do sada organizovali petnaest blokada, a svaka je okončana primjenom sile i uz asistenciju policije. Zbog toga su izlagani fizičkom zlostavljanju, maltretiranju, kažnjavanju i slanju na izdržavanje zatvorskih kazni.

Bonus video: