Pola vijeka Filozofskog fakulteta: Upisano 28.000 studenata

Udes se, kako navodi policija, dogodio u nedjelju u Brandenbrugu, na autoputu A10, kod izlaza Berlin-Vajsenz
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2013. 14:05h

Povodom 50 godina postojanja Filozofskog fakulteta u Nikšiću na toj visoko-obrazovnoj instituciji danas je organizovan naučni skup pod nazivom „Pola vijeka pedagoško naučne misije“.

Rektor Univrziteta Crne Gore Predrag Miranović podsjetio je da je 1947.godine na Cetinju osnovana Viša pedagoška škola, koja kao Pedagoška akademija, od 1963. postoji u Nikšiću. Kasnije se transformisala u Nastavnički, a zatim u Filozofski fakultet.

“Filozofski fakultet smatramo važnim dijelom našeg univerziteta u kojem se njeguje savremena, naučna i pedagoška misao potrebna našem obrazovnom sistemu. Naročito naglašavam značaj razvoja pedagoške misli, jer studenti Filozofskog fakulteta prenose znanje generacijama koje dolaze. Zato moraju biti spremni na sve izazove ovog zadatka – podučavanje drugih. U tome leži i velika odgovornost fakulteta kao jednog od kreatora obrazovanja za našu budućnost”, kazao je Miranović.

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Blagoje Cerović, kazao je da je 1963. godine na Pedagoškoj akademiji upisano 240 studenata na deset naučno-nastavnih grupa, a da danas na ovoj univerzitetskoj jedinici na 15 studijskih programa studira 2.500 studenata i oko 300 na magistarskim i doktorskim studijama.

“Tokom pola vijeka postojanja na Filozofskom fakultetu je upisano oko 28.000 studenata. Na Pedagoškoj akademiji diplomiralo je njih 1.018, dok je na Nastavničkom i Filozofskom fakultetu preko 10.034 studenata steklo diplomu više i visoke škole. U stalnom radnom odnosu za pola vijeka na Pedagoškoj akademiji, Nastavničkom i Filozofskom fakultetu radilo je 451 profesora”, kazao je Cerović

Na skupu su referate o segmentima visokog obrazovanja u Nikšiću izložili Blagoje Cerović, Slobodan Vukićević, Julijana Vučo, Bojka Đukanović, Miloš Đurić, Marija Krivokapić, Goran Barović, Dragan Koprivica, Slavka Gvozdenović, Rade Delibašić, Goran Ćeranić, Rade Šarović, Miroslav Doderović, Saša Milić, Predrag Živković, Svetlana Zečević i Petar Božović.

Galerija

Bonus video: