Žabljak: Prečistač otpadnih voda i sportska dvorana uz pomoć Slovenije

Postojeća deponija bila je predmet višegodišnjih pritužbi mještana i turista iz okolnih naselja
185 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2013. 13:10h

Kvalitetna saradnja Slovenije i Crne Gore kroz investicione radove na Žabljaku prepoznata po izgradnji prečistača otpadnih voda, koji će se staviti u pogon naredne nedjelje i gradnji sportske dvorane, na kojoj su neimari firme „Novi volvoks“ i pored snijega uspjeli da postave krovni pokrivač otvorila je vrata novim investicionim zahvatima.

Ne samo u gradnji druge faze sportskog centra odnosno otvorenih terena za hokej na ledu i klizališta, već i o, gotovo izvjesnoj, gradnji reciklažnog dvorišta.

"U toku su pregovori za gradnju tog veoma važnog komunalnog objekta koji će dati doprinos ekologiji i uređenju prostora. Naši prijatelji iz Slovenije izrazili su spremnost da u tom poslu učestvuju sa 51 posto. I mi ćemo ispoštovati obaveze koje proisteknu a da je riječ o ozbiljnom poslu govori podatak da je ta investicija planirana kapitalnim budžetom Vlade Crne Gore za 2014. godinu. U toku su aktivnosti koje vodimo sa resornim institucijama naše države", kaže potpredsjednik Opštine Žabljak Vasilije Jakšić.

On je dodao da je još uvijek rano govoriti kolika je vrijednost te investicije.

"To podrazumijeva gradnju hale od oko 2.000 kvadrata, prenosna traka za selektiranje otpada, sjekač, uređaj za presovanje, dovođenje puta, vode i struje kao i dodatnih 6.000 kvadrata zemljišta uz postojeću deponiju smeća, gdje se planira gradnja reciklažnog dvorišta. To će zahtijevati i zapošljavanje novih radnika", kaže Jakšić.

Investicije prečistača otpadnih voda i sportska dvorana, koje se smatraju kapitalnim, plod su saradnje Slovenije i Crne Gore koje realizuju Centar za međunarodnu saradnju i razvoj republike Slovenije i Direkcija javnih radova Crne Gore. Projekat prečistača otpadnih voda «težak» je 950.000 eura u čemu Slovenija participira sa 51 a Crna Gora sa 49 posto.

Obrnut procentualni odnos je kod gradnje prve faze sportske dvorane, objekta površine 2.840 kvadrata sa terenima za male sportove, svlačionicama, mjestima za sjedenje, kuglanom i drugim sadržajima prema najsavremenijim standardima za održavanje sportskih i drugih manifestacija najvećeg ranga, koji će sa opremanjem koštati 2.870.000 eura.

Postojeća deponija bila je predmet višegodišnjih pritužbi mještana i turista iz okolnih naselja

Postojeća deponija bila je predmet višegodišnjih pritužbi mještana i turista iz okolnih naselja uglavnom zbog čestih požara iz kojih se širio dim. Kako bi se taj problem prevazišao jesenas je iz budžeta Opštine uloženo 30.000 eura pa je na ulazu posvljena čuvarska kućica, montirana rampa i taj prostor od oko 10.000 kvadrata zagrađen ali ne u potpunosti zbog toga što će se pristupit gradnji reciklažnog dvorišta. Da bi sve bilo prema propisima i civilizacijskim vrijednostima, možda naveći posao predstavljaće ponašanje korisnika komunalnih usluga odnosno primarna selekcija na izvorištu.

Stvaranje svijesti kod tih kategorija odnosno edukacija počela je ljetos kroz projekat koji realizuje Ministarstvo odživog razvoja i turizma a finansira Svjetska banka.

"Edukacija o primarnoj selekciji ljetos je realizovana za zaposlene u deset hotela i dva veća trgovinska objekta. Na redu su zaposleni u državnim i lokalnim institucijama iz Žabljaka a onda građanstvo. Plan edukacije donijeće Ministarstvo održivog razvoja i turizma ali to je neophodno sprovesti kako bi se korisnici naših usluga ponašali odgovorno. Mi smo već stvorili preduslove pa su već postavljeni kontejneri za selektivno odvajanje otpada", kaže direktor DOO „Komunalno i vodovod“ iz Žabljaka Radenko Radulović.

Galerija

Bonus video: