Rumunski reporter osvojio prvu nagradu na BIRN konkursu

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je Integritet, a novinari su obradili teme zaostavštine ratova 1990-ih, lošu javnu upravu i politizaciju civilnog društva
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2013. 16:04h

Rumunski reporter Vlad Odobescu osvojio je prvu nagradu na konkursu za Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost 2013.

Kako je saopštila Balkanska istraživačka mreža (BIRN), Odobescu je opisao umiješanost političara iz svoje zemlje u istrage o korupciji.

Drugu nagradu je osvojio Dino Jahić, bosanski reporter koji je istraživao korupciju u okviru obrazovnog sistema, a treću nagradu Elena Stancu, rumunska reporterka koja je ispitivala korupciju na tržištu rada za ljekare.

“Uz prvo mjesto, pobjednik je dobio i novčanu nagradu u iznosu od četiri hiljade eura, drugo mjesto nosi nagradu od tri hiljade eura, dok treće mjesto donosi dobitniku nagradu od hiljadu eura”, kaže se u saopštenju.

Pobjednici su proglašeni u petak, na ceremoniji održanoj u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu.

Pobjedničke članke je izabrao nezavisni žiri koji su činili balkanski dopisnik za njemačke dnevne novine Suddeutsche Zeitung, Florian Hasel, izvršni direktor Albanskog medijskog instituta Remzi Lani i osnivač i predsjednik Evropske inicijative za stabilnost, Gerald Knaus.

Među članovima žirija bili su i izvršni urednik srpskog nedjeljnika Novi Magazin, Milorad Ivanović, urednik švajcarskih dnevnih novina Neue Zurcher Zeitung, Maekus Spielman i urednik u austrijskom dnevnom listu Der Standard, Adelheid Wölfl.

“Članovi žirija su pohvalili Odobeskuovo izvještavanje, navodeći da je predstavio snažnu priču sa živopisnim glavnim likom kojom je ilustrovao problem cijelog regiona. Odobesku je izjavio da mu je stipendija pomogla da informacije rasporedi i struktuira prema važnosti, posebno kada je sakupio veliku količinu podataka”, navode iz BIRN-a.

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je Integritet, a novinari koji su učestvovali u ovogodišnjem programu stipendija obradili su teme zaostavštine ratova 1990-ih, lošu javnu upravu i politizaciju civilnog društva.

Program stipendija za novinarsku izuzetnost su 2007. godine pokrenule Robert Boš Fondacija i ERSTE Fondacija, u saradnji sa BIRN-om.

Godišnja stipendija pruža finansijsku i profesionalnu podršku razvoju i osnaživanju kvalitetnog izvještavanja u zemljama balkanskog regiona.

„Pored toga, program podstiče regionalno povezivanje među novinarima iz različitih zemalja i nudi priliku za sveobuhvatno izveštavanje o kompleksnim temama koje se tiču reformi i od ključne su važnosti za region i Evropsku uniju“, dodaje se u saopštenju.

Deset izabranih novinara koji su ove godine dobili stipendije izabrano je među više od 120 prijavljenih novinara iz devet balkanskih zemalja.

Konkurs za narednu godinu biće otvoren za prijave od januara.

Bonus video: