Mještani Beransela započinju novu blokadu: Nijedan kamion neće proći

„Ukoliko pošaljete policiju i nastavite sa primjenom sile moraćete da uhapsite sve mještane Beransela"
76 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2013. 16:04h

Mještani Beransela donijeli su odluku da započnu novu blokadu divljeg smetlišta na Vasovim vodama i upozorili lokalne i državne vlasti da više ne šalju na njih policiju i ne primjenjuju silu.

Na Zboru građana ove mjesne zajednice kojem je, uprkos hladnoći, prisustvovalo preko dvije stotine stanovnika, Savjet i Koordinacioni odbor MZ obavijestili su „sve nadležne opštinske i državne institucije da od poneđeljka ni jedan kamion JP Komunalno Berane neće proći na Vasove vode“.

„Ukoliko pošaljete policiju i nastavite sa primjenom sile moraćete da uhapsite sve mještane Beransela, a ne selektivno i po slobodnom odabiru. Našu odluku dostavićemo područnoj jedinici policije u Beranama, komunalnoj policiji, lokalnoj samoupravi Berana, a i svim nadležnim organima koji je ne pročitaju u sredstvima javnog informisanja. Nikakav ekonomski i drugi interes ne moze se podrediti zdravlju ljudi“- navodi se u odluci koju je pročitao član Kordinacionog odbora Tiho Bogavac.

Mještani Beransela podsjećaju kako već tri godine mole i traže da im se dostavi u pisanoj formi ekspertsko, naučno, stručno, zakonsko rješenje, saglasnost i mišljenje po kojem lokalna samouprava i komunalno preduzeće legalno odlazu smeće u Beranselu, a da tim svojim činjenjem nijesu ugrozili životnu sredinu i zdravlje mještana Beransela, a samim tim i njihovo Ustavom garantovano pravo na život u zdravoj životnoj sredini.

„Jedini odgovor koji smo dobili su policijska sila, privođenja, saslušanja, sudske presude, novčane i zatvorske kazne. Mještani Beransela višestruko su kažnjavani, selektivno, po slobodnoj procjeni policajaca i komunalnih policajaca. To je diskriminacija, zastrašivanje, matletiranje i demonstracija policijske sile“ – pišu mještani ovog naselja.

Oni tvrde da protestima i blokadom smetlišta opasnog otpada Vasove vode samo braneo životnu sredinu i zdravlje porodica, a posebno djece.

„Upozoravali smo na porast oboljelih i umrlih od malignih bolesti.U zadnijh sedam godina 30 oboljelih i umrlih - to je alarmantan podatak za Ministarstvo zdravlja. Krivi smo što branimo naše zdravlje i zdravu životnu sredinu i dobrovoljno potpisujemo da ukoliko dodje do hapšenja i privodjenja moraćete da uhapsite potpisane mještane i djecu Beransela“ – zaključuje se u odluci Zbora građana ove Mjesne zajednice.

Mještani Beransela već tri godine biju bitku da se prestane sa odlaganjem otpada na Vasovim vodama, gdje je napravljena najveća planina smeća na sjeveru Crne Gore. Oni su do sada organizovali petnaest blokada, a svaka je okončana primjenom sile i uz asistenciju policije. Zbog toga su izlagani fizičkom zlostavljanju, maltretiranju, kažnjavanju i slanju na izdržavanje zatvorskih kazni.

Jučerašnjem skupu u Beranselu prisustvao je i menadžer projekta regionalne sanitarne deponije Jovica Zečević, koji nije uspio da ubijedi mještane da će Opština učiniti „sve što nalažu zakoni i standardi Evropske unije da se smetlište na Vasovim vodama sanira“.

Član Koordinacionog odbora MZ Sveto Tomović podsjetio je da je ovih dana i resorno ministarstvo saopštilo kako treba sanirati smetlište na Vasovim vodama.

Sveto Tomović

„Ministarstvo je i prije nekoliko godina saopštavalo kako je lokalnoj upravi u Beranama dalo milion eura za uređenje ovog smetlišta. Mi ih pitamo - gdje su te pare? Sada opet kažu da će opredijeliti skoro milion za sanaciju. Šta mi pričamo sve ove godine nego da Vasove vode moraju da se saniraju.

Ali mi njima ne vjerujemo i mislimo da će to biti još jedno od njihovih neispunjenih obećanja. Evo im svo smeće sa Vasovih voda. Neka ga nose i neka zarade na njemu koliko kod hoće“ – kazao je Tomović.

Galerija

Bonus video: