Istinomjer: Radunović nije ispunio obećanje

Radunović je u dva navrata najavio da će dokument kojim će biti precizirana uloga Odbora za evropske integracije u procesu pregovora biti urađen
4 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.12.2013. 14:20h

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović nije ispunio obećanja da će to skupštinsko tijelo vrlo brzo pripremiti dokument, kojim će biti precizirana njegova uloga u pregovorima, pokazala je analiza projekta Istinomjer.

Radunović je u dva navrata najavio da će dokument kojim će biti precizirana uloga Odbora za evropske integracije u procesu pregovora biti urađen.

On je, kako se navodi na portalu Centra za demokratsku trenziciju (CDT), 21. oktobra u izjavi za list Vijesti kazao da će "Odbor za evropske integracije vrlo brzo pripremiti dokument kojim će da precizira ulogu ovog tijela u pregovorima".

Taj dokument će, kazao je Radunović tada, uraditi nezavisno od Rezolucije o EU integracijama o kojoj bi poslanici, nakon dorade, trebalo da raspravljaju u toku jesenjeg zasijedanja.

"Biće to dokument strogo tehničko-pravne prirode kojim će da se uredi odnos Skupštine, Vlade i EU u procesu. Rezolucija koja ima širi kontekst će biti na dnevnom redu kad-tad, ali mi više ne možemo da čekamo donošenje tog dokumenta koji se bavi širim temama", rekao je Radunović.

Iz CDT-a podsjećaju da Radunović u decembru prošle godine kazao da će insistirati da se donese dokument kojim bi se jasno uredio odnos između Odbora za evropske integracije i Vlade i osiguralo da se sprovode preporuke ovog skupštinskog tijela.

Na pitanje kada će biti pripremljen i usvojen najavljeni dokument, Radunović je kazao da je u međuvremenu odlučeno da se Rezolucija o EU integracijama proširi i na ovu temu, umjesto da se, kako je naveo, radi poseban dokument.

“Ni Rezolucija o EU integracijama, kao širi dokument, još nije usvojena, a poslanici od 2011. godine odlažu definisanje uloge Skupštine u procesu pregovora”, pakazala je analiza Istinomjera.

Na taj način, kako se dodaje, parlamentarci su izgubili dragocjeno vrijeme, a parlament je propustio šansu da od početka bude aktivan akter u procesu integracija.

“Imajući u vidu sve navedene činjenice, jasno je da predsjednik Odbora za evropske integracije nije ispunio ono što je javno obećao. Istinomjer ga podsjeća da ispunjenje obećanja osnova političke odgovornost i poziva ga da dato obećanja što prije ispuni”, zaključuje se u analizi.

Bonus video: