Počela šesta sezona akcije "Kad pijem ne vozim"

Posjetioci su imali priliku da se okušaju u različitim igrama kao što su basket, pikado, šutiranje na gol, hodanje po označenoj liniji
109 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2013. 13:44h

Početak šeste godine kampanje “Kad pijem ne vozim”, Pivara „Trebjesa“ obilježila je edukativno-zabavnom akcijom na gradskom trgu u Nikšiću, u saradnji sa Centrom bezbjednosti Nikšić.

Posjetioci su imali priliku da se okušaju u različitim igrama kao što su basket, pikado, šutiranje na gol, hodanje po označenoj liniji, a zatim su sve te postupke ponovili uz nošenje tzv. „pijanih naočara“. “Pijane naočare”, koje se u svijetu koriste kao dio obuke za vozače, simuliraju stanje organizma pod dejstvom određene količine alkohola (od 0,4 dp 2,5 promila), tako da su posjetioci na ličnom primjeru mogli da se uvjere na koji način alkohol smanjuje preciznost pokreta i kontrolu motoričkih sposobnosti, koje su veoma važne za vožnju.

“Kampanjom želimo da skrenemo pažnju vozačima i budućim vozačima da čak i mala količina alkohola utiče na motoričke sposobnosti, a osoba koja vozi u alkoholisanom stanju ponaša se, otprilike, kao kratkovida osoba bez naočara. Vožnja pod dejstvom alkohola ne smije se posmatrati samo kao kažnjiv postupak, već kao društveno neprihvatljiva pojava jer utiče na živote brojnih ljudi. Zato nam je jako bitno, da i kao proizvođač alkohola, apelujemo na građane da umjereno konzumiraju alkohol i samo u određenim prilikama“, kazala je Natalija Milić, menadžer korporativnih komunikacija Pivare.

Pikado sa "pijanim naočarima" (Foto: Ivan Petrušić)

Podsjetila je da je ta kompanija u toku petogodišnje kampanje imala brojne aktivnosti poput doniranja alkometara i promocija na raznim lokacijama. Juče su željeli da kroz praktične aktivnosti pokažu građanima kakav uticaj alkohol ima na organizam i dodatno ih upozore da ne smiju da voze u alkoholisanom stanju.

“Bliže se praznici, vrijeme veselja i zabave i građani će sigurno konzumirati alkohol. Zato smo mislili da je ovo dobra prilika da ih upravo sada upozorimo da ne smiju da voze kada piju“, kazala je Milić.

Građani su dobili edukativne brošure (Foto: Ivan Petrušić)

Građanima su podijeljene jelkice za automobile sa porukama kampanje i brošure u kojima su mogli saznati zanimljive činjenice, kao što su da trijezan vozač vidi saobraćajni znak na 140 metara udaljenosti, a alkoholisan na 118 metara, i da dozvoljena granica alkohola od 0,3 promila u krvi važi i za suvozače. Službenici Centra bezbjednosti Nikšić će edukativni materijal učesnicima u saobraćaju distribuirati i po završetku akcije.

Galerija

Bonus video: