U Crnoj Gori uklonjeni svi gromobrani i radioaktivni materijal

Skinuta su 63 gromobrana, koji su bili na objektima i stubovima, a ostalih sedam bili su u spremištima jer su ranije bili uklonjeni
122 pregleda 5 komentar(a)
gromobran, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
gromobran, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.12.2013. 11:27h

Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI) uklonio je sve radioaktivne gromobrane u Crnoj Gori, a prikupljeni su svi izvori radioaktivnog materijala, kazala je izvršna direktorica te institucije, Nada Medenica.

Ona je rekla da su uskladišteni gromobrani koji su se nalazili u Crnoj Gori, na svim objektima, uključujući i stambene.

"Projekat je, što se tiče terenskog rada potpuno završen, a završeno je i prikupuljanje radioaktivnih izvora koji su se nalazili u skladištima", kazala je Medenica novinarima, nakon uručenja donacije američke ambasade.

Ona je objasnila da je u toku kategorizacija tih izvora i pisanja izvještaja Evropskoj komisiji (EK).

"Ugovor sa EK o realizaciji projekta potpisan je 31.marta, a još prošle godine Centar je dobio dozvolu za opravljanjem skladištem, a dobijanje dozvole podrazumijeva prethodno ispunjenje svih potrebnih uslova koje zakonska regulative, međunarodna i domaća podraumijevaju", ukazala je Medenica.

Koordinator projekta Nikola Svrkota, kazao je da je 70 gromobrana preuzeto i donešeno u skladište.

"Skinuli smo njih 63, koji su bili na objektima i stubovima, a ostalih sedam bili su u spremištima jer su ranije bili uklonjeni", pojasnio je on.

Prema riječima Svrkote, postojalo je 14 privremenih spremišta, u kojima su se nalazili različiti izvori zračenja, "počev od onih iz objekata i gromobrana, pa do nekih indiustrijski, iz Kombinata Aluminijuma , i Željezare i Termoelektrani Pljevlja".

On je naveo da je ostalo da se još iz tri, četiri spremišta uzme material.

Upitan da li je za Crnu Goru tu bio vekliki broj takvog materijala, Svrkota je kazao da nije.

"Crna Gora nema veliki broj radioaktivnih izvora zračenja. Ona je bezbjedna, u tom aspektu, jer je mali broj izvora zračenja. Sve države u okruženju imaju veći broj izvora zračenja od nas, ali je i ovo što smo imali moralo biti zbrinuto", rekao je on.

Svrkota je podsjetio da je još 2003. dok je bila zajednička država sa Srbijom, bio zabranjen izvoz materijala iz Crne Gore u Vinču, od kada je počela izgradnja skladišta.

Uručeni ključevi terenskog vozila za CETI

Američka Ambasada u Podgorici donirala je terensko vozilo Centru za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), koje će omogućiti efikasnije reagovanje u slučajevima otkrivanja radioaktivnog i opasnog hemijskog materijala na granicama i doprinijeti nuklearnoj bezbjednosti građana Crne Gore.

Zamjenk šefa ambasade američke Misije, Daglas Džouns, uručio je ključeve terenskog vozila, vrijednog 33.000 dolara Medenici.

Terensko vozilo, hjundai ix35, kako je saopšteno na uručenju donacije, koristiće ekspertima CETI-ja u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, i prvenstveno će omogućiti efikasnije reagovanje u slučajevima otkrivanja radioaktivnog i opasnog hemijskog materijala na granicama.

Medenica je kazala da je CETI je institucija koja se prvenstveno bavi kontrolom svih segmenata životne sredine i bezbjednosti hrane i predmeta opšte upotrebe.

Ona je navela da je donacija realizovana preko Programa za kontrolu izvoza i bezbjednost granice (EXBS) američke amabasade.

"Zaposleni CETI-ja svakodnevno su prisutni na graničnim prelazima i širom Crne Gore u obavljanju ovoih zadataka. Program kontrole granica odavno je aktivan u Crnoj Gori, a Centar je od početka tog programa prisutan i do sada je imao velikih koristi od treninga i specijalizacija i od direktnih donacija", rekla je Medenica.

Ona je kazala da je sigurna da će novo vozilo koristiti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a naročito u obilasku graničnih prelaza, "a koristi neće imati samo CETI već i građani Crne Gore".

Bonus video: