Zbog imovine nema sporazuma Vlade sa SPC i CPC

Izrada novog Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica odložena je za 2014. godinu
2 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suad Numanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.12.2013. 08:31h

Novi Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica neće biti donijet ove godine, kako je Vlada planirala, tako da i dalje važi zakon iz davne 1977. godine.

"Izrada novog Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica odložena je za 2014. godinu. Napominjemo da u okvirima važećeg Zakona postoje načelne garancije slobode vjeroispovjesti i zabrane vjerske diskriminacije, pri čemu vjerske zajednice imaju status pravnog lica koji dobijaju u postupku registracije", piše u Informaciji o sprovođenju ugovora sa vjerskim zajednicama, koju je juče usvojila Vlada.

U tom dokumentu se podsjeća da je ratifikovan Temeljni ugovor Crne Gore i Svete stolice i ugovori o pitanjima od zajedničkog interesa sa Islamskom i Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori.

"Kada je u pitanju pravoslavna zajednica u Crnoj Gori, Vlada je jasno iskazala opredijeljenje da kroz dijalog definiše osnove Ugovora sa pravoslavnim crkvama u Crnoj Gori. Brojni imovinsko –pravni sporovi oko kulturno–istorijskog nasljeđa uslovljavaju dinamiku u postizanju sporazuma sa pravoslavnom, odnosno pravoslavnim crkvama", saopštili su iz resora ministra Suada Numanovića.

Iz tog ministarstva napominju da su tražili mišljenje vjerskih zajednica o dosadašnjoj primjeni potpisanih ugovora, i da su ih uglavnom ocijenili pozitivnim.

"Islamska zajednica u Crnoj Gori ne dijeli zadovoljstvo kada je u pitanju dinamika primjene Ugovora, navodeći da nije uspostavljena mješovita komisija, da nije dobijena dozvola od Agencije za radio difuziju za rad islamskog radija, te da na Univerzitetu Crne Gore nijesu odloženi ispiti povodom islamskih vjerskih praznika studentima islamske vjeroispovjesti", piše u informaciji.

Bonus video: