Novi zakon na pomolu

Vlada unaprijedila odnose sa vjerskim organizacijama

Kada je u pitanju pravoslavna zajednica, Vlada je jasno iskazala opredjeljenje da se definišu osnovi budućeg ugovora
0 komentar(a)
Vlada sjednica, Foto: Savo Prelević
Vlada sjednica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.12.2013. 17:35h

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o sprovođenju ugovora sa vjerskim zajedicama, rekao je pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Ivan Jovović, navodeći da su na normativnom planu, ti odnosi u prethodnom periodu značajno unaprijeđeni.

„Na normativnom planu u prethonom periodu Vlada je značajno unaprijedila odnose sa vjerskim zajeidcama, jer je izvršena ratifikacija temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete stolice, kao što su zaključeni ugovori od zajedničkig interesa sa islamskom i jevrjeskom zajedicom“, rekao je on novinarima, nakon sjedice Vlade.

Prema riječima Jovovića, kada je u pitanju pravoslavna zajednica, Vlada je jasno iskazala opredjeljenje da se definišu osnovi budućeg ugovora, međutim, dodao je, brojini sporovi oko kulturno-istorijskog nasljeđa uslovljavaju dinamiku postizanja tog sporazuma sa pravoslanim crkvama.

On je naveo da se to pitanje može riješiti i novim zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica.

Jovović je pojasnio da novi zakon ne reguliše pitanje crkvene imovine, odnosno restitucije imovine vjerskih zajednica, „kao što novi zakon sigurno neće regulisati pitanje kulturno istorijske baštine, jer je to u resorima ministarstava finansija i kulture“.

On je kazao da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava predložilo Vladi zaključke koji su usvojeni.

„Dakle u cilju sprovođenja tih ugovora, od kojih jedan ima karatkter međunarodnog koji je ratifikovan, zadužena su ministarstva vanjskih poslova i ljudskih prava, da se u cilju formiaranja mješovite komisije izvrši implementacija temeljnog ugovora i ugovora o zejedničkom interesu između islamske zajednnice i jevrejske“, rekao je Jovović.