Dom zdravlja Podgorica: Mladi da izbjegavaju korišćenje petardi

Iz podgoričkog Doma zdravlja je poručeno da su neophodne pojačane policijske kontrole na mjestima na kojima se učenici duže zadržavaju
90 pregleda 1 komentar(a)
Petarde, Foto: Vesko Belojević
Petarde, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 12.12.2013. 14:05h

Predstavnici podgoričkog Doma zdravlja apelovali su na mlade i djecu da izbjegavaju korišćenje pirotehničkih sredstava, koja mogu, kako su naveli, ostaviti trajne posljedice po zdravlje.

Iz te zdravstvene ustanove su, u susret predstojećim novogodišnjim i božićnim praznicima, posebno apelovali na roditelje, koji, kako su naveli, uprkos upozorenjima stručnjaka, najčešće ne zabranjuju djeci upotrebu petardi, "već im ih, nasuprot tome, kupuju, ne razmišljajući da na taj način ugrožavaju bezbjednost i svoje ali i ostale djece".

"Takođe, veoma važnu ulogu u suzbijanju ilegalne prodaje pirotehnike i mogućnosti da dođu u ruke maloljetnika, imaju i vlasnici trgovinskih radnji i pijačnih tezgi, koji ne treba da nabavljaju petarde ili da ih barem ne prodaju djeci", navodi se u saopštenju.

Iz podgoričkog Doma zdravlja je poručeno da su neophodne pojačane policijske kontrole na mjestima na kojima se učenici duže zadržavaju – oko škola ili autobuskih stajališta, i navedeno da je potrebno odlučno djelovati i preduzeti sve neophodne mjere da se prekršioci kazne.

"Nepažnja, ali i neiskustvo u rukovanju petardama ranijih godina u dosta slučajeva uzrokavali su ozbiljne povrede mekih tkiva, opekotine različitog stepena, a u ekstremnim slučajevima i gubitak prstiju na šakama, kao i povrede očiju", upozorili su iz Doma zdravlja.

Oni su podsjetili da se upotreba pirotehničkih sredstava sankcioniše u skladu sa članom 14. Zakona o javnom redu i miru, kojim je predviđena kazna zatvora od 60 dana.

"Osim kazne, izriče se i zaštitna mjera oduzimanja predmeta koji su upotrijebljeni izvršenjem prekršaja", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: