Ambasada SAD donira vozilo CETI-ju

Vozilo će se koristiti za prevoz uređaja za stručna mjerenja u slučajevima otkrivanja radioaktivnog materijala
55 pregleda 1 komentar(a)
Ambasada SAD, Foto: Boris Pejović
Ambasada SAD, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.12.2013. 13:25h

Američka Ambasada u Podgorici doniraće terensko vozilo Centru za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), koje će omogućiti efikasnije reagovanje u slučajevima otkrivanja radioaktivnog i opasnog hemijskog materijala na granicama i na taj način doprinijeti nuklearnoj bezbjednosti građana Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, vozilo će biti donirano preko Programa za kontrolu izvoza i bezbjednost granice (EXBS) i koristiće se za prevoz uređaja za stručna mjerenja u slučajevima otkrivanja radioaktivnog materijala.

Navodi se da je, tokom prethodnih nekoliko godina, EXBS program sa više od 3,5 miliona dolara pomoći u obuci i opremi podržao jačanje bezbjednosti granica Crne Gore, kontrolu izvoza i aktivnosti protiv proliferacije oružja.

"Kao dio te podrške, donacija terenskog vozila "hjundai ix35" ojačaće kapacitet naših partnera iz CETI-ja u aktivnostima zaštite životne sredine od izvora radioaktivnog zračenja i doprinijeće globalnim naporima usmjerenim na sprječavanje proliferacije oružja. Ukupna vrijednost ove donacije je 33.000 dolara", navodi se u saopštenju.

Bonus video: