Marković na čelu Komisije koja istražuje nasilja nad novinarima?

“Želimo da vjerujemo da se ova Komisija ne formira samo da bi se napravio još jedan štrik na listi zahtjeva EK već da bi se zaista ozbiljno krenulo u istraživanje"
98 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Marković, Mihailo Jovović, Foto: Boris Pejović
Nikola Marković, Mihailo Jovović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.12.2013. 08:01h

Glavni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović i odgovorni urednik lista “Dan” Nikola Marković predloženi su za članove Vladine komisije koja bi trebalo da se bavi propustima nadležnih državnih organa u istragama zbog nasilja nad novinarima. Direktor “Dejli presa” Željko Ivanović u dopisu ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću saopštio je da je zajednički predlog da mjesto predsjednika Komisije pripadne Markoviću.

Formiranje Komisije, do kraja ove godine, je korak na koji se Crna Gora obavezala Briselu u okviru pregovaračkog poglavlja 23.

“Želimo da vjerujemo da se ova Komisija ne formira samo da bi se napravio još jedan štrik na listi zahtjeva EK već da bi se zaista ozbiljno krenulo u istraživanje nasilja nad novinarima i nezavisnim medijima. Kao što vam je poznato, Crna Gora je postala neslavni rekorder ne samo u regionu već i u Evropi i svijetu po broju tih slučajeva i po njihovom nerazjašnjavanju”, stoji u pismu Ivanovića, u kome se dodaje da zbog toga Reporteri bez granica svake godine Crnu Goru rangiraju na nezavidnim pozicijama, ispod 100 mjesta, u društvu nedemokratskih zemalja Afrike i Azije.

Napominjući da želi da vjeruje da Konjević, za razliku od prethodnika, zaista želi da učini neke pomake, Ivanović je naglasio da postoji realna opasnost da se napadi ponove.

“Činjenica da naše dvije medijske kuće, kao najuticajniji mediji u Crnoj Gori, šalju dva najodgovornija čovjeka za uređivačku politiku listova, govori sa kako velikim očekivanjima i ozbiljnim namjerama prilazimo osnivanju Komisije. Zahvaljujemo se što ste uslišili naš predlog da predsjednik Komisije bude neko iz redova nezavisnih medija koji su svih ovih godina jedino bili i izloženi nasilju i prijetnjama. U skladu sa tim 'Vijesti' su mišljenja da bi bio red da prvi predsjednik Komisije bude Marković, predstavnik dnevnika 'Dan', iz pijeteta prema najvećoj žrtvi koju jedan medij može da podnese, a to je ubistvo glavnog i odgovornog urednika i osnivača lista Duška Jovanovića”, stoji u pismu.

Ivanović ističe da je to jedan od slučajeva koji bi trebalo da bude na vrhu prioriteta rada Komisije, s obzirom da “ni nakon skoro deset godina naša javnost ne zna ko je naručio i ko je izvršio taj zločin”.

Do danas nijesu otkriveni ni nalogodavci ni napadači na Ivanovića, koji je pretučen 1. septembra 2007. godine, na Mladena Stojovića i Tufika Softića, nalogodavci napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, paljenje vozila "Vijesti"... Ne zna se ni ko je ubio Srđana Vojičića, prilikom napada na književnika Jevrema Brkovića. Tajna je i ko je u policiji i tužilaštvu “prikupljiao operativna saznanja i preduzimao radnje” kako bi od krivične odgovornosti abolirao Miomira Mugošu i njegovog sina Miljana, nakon napada na urednika "Vijesti" Mihaila Jovovića i fotoreportera Borisa Pejovića u avgustu 2009 Nije jasno ni kako je Vladimir Beba Popović izbjegao svaku odgovornost za napad na reportere “Vijesti” Mića Babovića i Luku Zekovića.

Ovo ima smisla ako ne bude opstrukcija

Ivanović u pismu naglašava da je siguran da ministar Konjević dijeli njihovo mišljenje “da bez političke volje nema smisla ni formirati ovu Komisiju”.

“Takođe smo sigurni da iniciranjem njenog formiranja vi preuzimate i odgovornost za ozbiljnost i profesionalnost u njenom radu. Samo takva Komisija, koja će raditi bez opstrukcije ima smisla i sve dok ona bude vršila takvu funkciju, naši mediji će svesrdno participirati u njenom radu.

Nadamo se da će Vlada, uz usvajanje odluke o formiranju ove Komisije usvojiti i budžet za njeno funkcionisanje kao i iskazati političku volju da sve svoje resurse iz oblasti koje su vezane za otkrivanje pozadine i počinilaca nasilja nad novinarima, stave na raspolaganje Komisiji. Samo tako njen rad će imati smisla”, poručio je Ivanović.

Bonus video: