Ambasador Turske razgovarao sa Mihailom: Vjera mora biti iznad politike

"Čovječanstvo je dosta propatilo zbog vjerskih sukoba i moramo da naučimo lekciju i da pokazujemo poštovanje prema različitostima"
15 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2013. 20:17h

"Različite vjere i kulture treba da su u službi globalnog mira i iznad politike, tako da bi poruke koje dolaze od vjerskih poglavara bile što efikasnije. Čovječanstvo je dosta propatilo zbog vjerskih sukoba i trebalo bi da smo do danas naučili lekciju. Treba da poštujemo različitosti koje su božja volja i različitost prihvatimo kao bogatstvo", kazao je ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir, prilikom posjete mitropolitru Crnogorske pravoslavne crkve Mihailu na Cetinju.

Kao predstavnik države koja, kako je kazao, spaja Istok i zapad Tanilir je istakao dobre odnose Turske sa Carigradskom patrijaršijom kao i sa Islamskom zajednicom i istakao da su ti odnosi unaprijedjeni nakon što je usvojen zakon o povraćaju nekada oduzete imovine i Crkvi i islamskoj zajednicii.

Mitropolit Mihailo upoznao je turskog ambasadora sa nepovoljnim statusom CPC i izrazio očekivanje da će se sresti i u Cetinjskom manastiru.

Turski ambasador poklonio je mitropolitu Mihailu Kuran, preveden na naš jezik.

"Danas sam prvi put u posjeti mitropolitu Mihailu, iako smo se sreli i razgovarali više puta na prijemima koje smo organizovali. Razgovor je bio prijatan a ticao se kulturnih i vjerskih pitanja i saglasili smo se da različite vjere i kulture mogu da doprinesu izgradnji globalnog svjetskog mira . Da bi poruke koje dolaze od vjerskih poglavara bile efikasnije, vjere moraju biti iznad politike. Čovječanstvo je dosta propatilo zbog vjerskih sukoba i moramo da naučimo lekciju i da pokazujemo poštovanje prema različitostima. To što smo različiti je božja volja i dijalog različitih je bitan”, rekao je ambasador Turske.

Galerija

Bonus video: