Savjet Evrope traži od Crne Gore podatke o abortusima

Statistika ukazuje da se u Crnoj Gori rađa 100 djevojčica na 110 dječaka, dok je prirodni prosjek 100 naprema 102, 104
156 pregleda 12 komentar(a)
Fetus, Foto: Shutterstock
Fetus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.12.2013. 15:51h

Da li se u Crnoj Gori ciljano uništavaju ženski fetusi, u želji roditelja da po svaku cijenu obezbijede muško potomstvo, dilema je koju je postavio popis 2011. godine.

Dobijene brojke i njihovo poređenje sa popisom iz 2003. zabrinule su, kako javlja Radio Slobodna Evropa, relevantne svjetske organizacije, poput UN-a i Savjeta Evrope, koje su posumnjale da je visoka nesrazmjera u broju novorođene muške i ženske djece posledica uništavanja ženskih fetusa.

Savjet Evrope je nedavno od Crne Gore tražio da preduzme konkretne korake u suzbijanju ovog poremećaja, potvrđeno je tom radiju.

Statistika ukazuje da se u Crnoj Gori rađa 100 djevojčica na 110 dječaka, dok je prirodni prosjek 100 naprema 102, 104. Relevantna globalna iztraživanja svrstala su Crnu Goru među zemlje sa najvećom stopom poremećaja odnosa polova kod novorođene djece, što je pojedine međunarodne organizacije navelo na sumnju da je riječ o zloupotrebi savremenih medicinskih metoda ranog utvrđivanja pola i selektivnim abortusima ženskih fetusa.

Savjet Evrope nedavno je tražio od Crne Gore da se izjasni o ovom pitanju, potvrdio je u izjavi za RSE pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović:

„Tačna je informacija da je Savjet Evrope tražio informaciju od Crne Gore o prenatalnom odabiru pola jer su istraživanja populacionog fonda UN pokazala da se u nekim evropskim zemljama vrši prenatalna selekcija pola fetusa u korist muške populacije. Prema tom istraživanju Crna Gora je uz Albaniju, Aterbejdžan, Jermeniju zemlja sa najvećim debalansom među djecom muškog i ženskog pola.“

Abortus pod ptiriskom porodice

Da žene prekidaju trudnoću pod pritskom porodice kada utvrde da je plod ženskog pola, a u želji da se po svaku cijenu obezbijedi muški nasljednik, te da zbog toga, ali i diskrecije često odlaze u zemlje u okruženju, priče su i spekulacije koje je teško dokazati, jer o svemu tome nema javnih svjedočenja, ukazuje u izjavi za RSE predsjednica skupštinskog odbora za ravnopravnost polova Nada Drobnjak:

„To je pitanje o kome se govori uz kafu u Crnoj Gori. Žene pričaju o slučajevima o kojima znaju.“

Drobnjak je nedavno javno na jednom skupu izrazila sumnju da se ženski fetusi uništavaju i smatra da zabrinjvajuće brojke ukazuju da je „granica pređena“:

„Statistički podaci iz popisa ali i godišnji podaci o rođenoj djeci pokazuju da se nešto dešava. Po meni to je prešlo granicu dozvoljenog, granicu prirodnog i vidi se da ima uticaja sa strane.“

Bonus video: