Švajcarski list NZZ: "Đukanović ima tanušne nerve"

"Glavni trn u oku mu je nezavisni i prema vladi kritički dnevni list 'Vijesti', čije vođstvo Đukanović redovno pljuje najgorim uvredama: medijska mafija i medijski monstrumi"
0 komentar(a)
NZZ, Foto: Screenshot
NZZ, Foto: Screenshot
Ažurirano: 11.12.2013. 20:24h

Milo Đukanović je premjer tanušnih nerava. Njemu se nikako ne sviđa da ga mediji kritikuju, iako, što se njega tiče, ima sve razloge da bude posve relaksiran: ovaj 51-godišnjak vlada Crnom Gorom od 1991 - katkad premjer, katkad predsednik. No, “Kralj Milo I“, koji već sedmu vladu smije zvati svojom, sve više vidno nervozno reaguje na uvredu njegovog veličanstva.

Ovako je tekst posvećen Đukanovićevom progonu kritičara počeo švajcarski list “Neuer Zuercher Zeitung” (NZZ), vodeći na njemačkog govornom području.

“Glavni trn u oku mu je nezavisni i prema vladi kritički dnevni list 'Vijesti', čije vođstvo Đukanović redovno pljuje najgorim uvredama: medijska mafija i medijski monstrumi. To je retorika koju koriste uslužni državni mediji, oštreći se na nezavisne”, stoji u tekstu koji potpisuje Thomas Fuster .

Podsjeća se da austrijska medijska grupa “Štirija”, koja je vlasnik dijela akcija “Vijesti“, to više ne želi da toleriše, te da je u pismu Đukanoviću “Štirija” prebacila premijeru Crne Gore da poput piromana doprinosi vidno sve opasnijoj klimi za rad novinara koji se kritički pozicioniraju prema vladi.

NZZ ukazuje na sve nerasvijetljene napade na redakciju i novinare “'Vijesti”, napominjući da ni “ubistvo glavnog urednika opozicionog lista 'Dan', pogubljenog 2004, nikad nije rasvijetljeno”.

Autor ističe da je nedavno u Crnoj Gori, pod pokroviteljstvom dva Đukanovićeva ministarstva, održan medijski kongres, čiji je naziv glasio: “Riječ, slika, neprijatelj”.

“Kao 'neprijatelj', portretiran je nezavisni medijski sektor, koji navodno potkopava državu i zakone”, stoji u tekstu.

Bonus video: