Tivat: Obilježena godišnjica najveće pomorske tragedije

Mali putnički parobrod "Cetinje" na svojoj drugoj plovidbi na ruti Kotor-Tivat-Herceg Novi, naišao je 10. decembra 1944. na sred Tivatskog zaliva, na magnetnu protivbrodsku minu
57 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 14:50h

Komemorativnim skupom i polaganjem vijenaca i cvijeća na kolektivnu grobnicu žrtava tragedije na mjesnom groblju u Donjoj Lastvi, u Tivtu je obilježena 69. godišnjica potonuća parobroda "Cetinje" što je najveća pomorska tragedija u vodama Crnogorskog primorja.

Mali putnički parobrod "Cetinje" na svojoj drugoj plovidbi na ruti Kotor-Tivat-Herceg Novi u tek oslobođenoj Boki, naišao je 10. decembra 1944. na sred Tivatskog zaliva, na magnetnu protivbrodsku minu koju su prethodno položile njemačke mornaričke jedinice prije svog povlačenja iz zaliva.

Stravična ekpslozija raznijela je mali, 30 metara dugi parobrod koji je bio krcat putnika- civila, partizana, zarobljenih njemačkih vojnika i italijanskih partizana iz divizije "Garibaldi".

Sa akcije vađenja olupine "Cetinja", Foto: Privatna arhiva

Brod je potonuo za samo par minuta, odnoseći sa sobom na dno zaliva oko 200 života, a preživjelo je samo 11 ljudi, među kojima i teško ranjeni zapovjednik broda, kapetan Božo Paparela.

Krajem 60-ih godina prošlog vijeka, splitski "Brodospas" preduzeo je akciju vađenja olupine "Cetinja" koja je samo djelimičpno uspjela, a tom prilikom prikupljeni su i posmrtni ostaci većine stradalih.

Oko zajedničke grobnice u Donjoj Lastvi u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci žrtava tragedije, danas su se okupili članovi rodbine stradalih, tivatskog UBNOR-a, NVO "Podmorničar" i Zajednice Italijana u Crnoj Gori.

"Odajemo počast poginulima u najvećoj pomorskoj tragediji na prostoru Crne Gore u kojoj je nastradalo više od 200 ljudi, među njima i 15 Italijana pripadnika divizije "Garibaldi" Sa pijetetom se sjećamo svih žrtava ove strašne, prije svega ljudske tragedije, jer bez obzire na razlike u životu, ovdje su svi izjednačeni u smrti. Bez obzira na naciju, vjeru ili politička opredjeljenja, ljudi traju onoliko koliko traje sjećanje na njih", kazao je okupljenima v.d. predsjednik Zajednice Italijana u Crnoj Gori Aleksandar Dender.

Galerija

Bonus video: