CEDEM: NATO integracije podržava 38 odsto građana

Istraživanje je rađeno u novembru, u 16 crnogorskih opština, a u njemu je učestvovalo 790 ispitanika
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 20:48h

Članstvo Crne Gore u NATO podržava 38 odsto građana, šest odsto više nego u martu, 45 odsto njih je protiv, dok 17 odsto anketiranih nema stav o tom pitanju, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM). Istraživanje je rađeno u novembru, u 16 crnogorskih opština, a u njemu je učestvovalo 790 ispitanika. Glavni metodolog CEDEM-a Miloš Bešić podsjetio je da je u martu bila najveća razlika između te dvije opcije, jer je broj protivnika NATO integracija bio preko 50 odsto.„Ali, definitivno još imamo veći broj protivnika, nego pristalica NATO integracija, i sve je manji broj neopredijeljenih“, naveo je Bešić.Istraživanje je pokazalo da 54, 6 odsto ispitanika smatra da je integracija Crne Gore u NATO važno pitanje što, kako je pojasnio Bešić, pokazuje da raste interesovanje građana za tu temu.

Oko 57 odsto građana smatra da će integracije Crne Gore u NATO najviše doprinijeti razvoju odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, dok 52,6 odsto ispitanika smatra da će one doprinijeti miru i stabilnosti u Crnoj Gori. Građani smatraju da će NATO integracije negativno da se odraze na odnose Crne Gore sa Srbijom i Rusijom, kao i na troškove i izdatke u sistemu odbrane (oko 38 odsto ispitanika). Bešić je kazao da je interesantno da, ako se uzme prosjek pozitivnih i negativnih stavova, prvih ima više.

"U prosjeku, 44,1 odsto ispitanih ima pozitivan stav prema NATO-u, a opet kad ih pitate da li su za integracije u NATO, većina će reći da je protiv“, naveo je Bešić.

On je pojasnio da nije riječ o kognitivnom aspektu, ni o spoznaji o tome da li su Crnoj Gori potrebne NATO integracije.

"Čitava Komunikaciona strategija je ubjeđivanje građana Crne Gore da je NATO dobar i potreban. Građani to znaju, oni imaju svoje razloge zbog čega još većinski nijesu spremni da podrže NATO integracije“, kazao je Bešić.

TV Vijesti, Jelena Kulidžan

Istraživanje je pokazao da pristalice Nove srpske demokratije i Socijalističke narodne partije imaju značajno veću rezervu prema NATO integrajama u odnosu pristalice i glasače drugih partija, dok je najveći broj onih koji ih podržavaju među glasačima Demokrastke partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Pozitivne Crne Gore. Bešić je kazao da najveću rezervu prema NATO integracijama imaju oni koji imaju niske prihode, nezaposleni, stručnjaci, domaćice, radnici i poljoprivrednici, pripadnici srpske nacionalnosti i građani koji žive na sjeveru države.

Na pitanje šta je uticalo na povećanje podrške NATO integracijama u odnosu na prethodno istraživanje, Bešić je kazao da je i sam ponekad zbunjen u vezi sa tim, jer se dešava da bez ikakvog očitog razloga dođe do naglog rasta ili pada podrške. On je rekao da je podrška NATO u nekim zemljama članicama Alijanse manja nego u Crnoj Gori, navodeći kao primjer Norvešku.„Postoje neki eksterni razlozi koji nijesu pitanje ni političke komunikacije, ni strategije, ni svega što se radi u Crnoj Gori, od čega zavisi stav prema NATO-u“, naveo je Bešić.On je ocijenio da ljudima pitanje NATO-a nije toliko važno koliko se misli da jeste, i da je stav o Alijansi najčešće izveden iz nekih drugih stavova.„Stav o NATO-u je vrlo osjetljiv na dnevnopolitičke, čak i međunarodno-političke stvari i dešavanja“, smatra Bešić.On je kao primjer naveo Hrvatsku, gdje su sva mjerenja pokazivala da NATO nikad nije imao podršku preko 50 odsto građana.„Onda se desilo da je jedna poslanica u slovenačkom parlamentu rekla da Slovenija treba da blokira put Hrvatske ka NATO integracijama. U prvom sljedećem mjerenju, 60 odsto Hrvata je bilo za NATO“, naveo je Bešić.

Prema riječima Bešića, broj faktora koji utiču na stav o NATO-u je toliko veliki da se ne mogu svi obuhvatiti

Galerija

Bonus video: