Radnici Metalne Montavar inženjeringa sjutre proteste sele za Podgoricu

NN: Radnici nikšićke Metalne Montavar inženjeringa sjutre proteste sele za Podgoricu N: Svaki dan ispred različite institucije Nikšić –
70 pregleda 1 komentar(a)
Montavar radnici, Foto: Ivan Petrušić
Montavar radnici, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 10.12.2013. 13:23h

Radnici nikšićke Metalne Montavar inženjeringa, koji štrajkuju od 25.novembra a od 2.decembra po sat protestuju ispred zgrade Opštine, sjutra kreću sa jednosatnim protestima u Podgorici.

“Protestovaćemo od 11 do 12 ispred Ministarstva ekonomije, u četvrtak ispred zgrade Vlade, a u petak ispred Skupštine. Nadamo se da ćemo na taj način skrenuti pažnju nadležnih na naše probleme”, kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora Spasoje Jakić.

Radnici, njih 104, zahtijevaju rješavanje pravnog statusa, isplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje. Metalac je 2004. godine za 450.000 evra kupila mariborska firma Metalna Nova, vlasništvo Gorana Mladenovića, i naziv preduzeća je promijenjen u Montavar Metalac.

Prošle godine Mladenović je prodao matičnu firmu, a pod okriljem Metalca formirana je nova Metalna Montavar inženjering koju je, prema riječima zaposlenih, preuzeo Nikola Furundžić. Vlada je, na osnovu plana restrukturiranja preduzeća, dala garancije za kredit u iznosu od 1,5 miliona evra.

U planu reorganizacije stoji da u Metalcu radi 131 radnik a da će nakon njegove realizacije, koja podrazumijeva pokretanje proizvodnje i isplatu dijela otpremnina, kao i izmirivanje duga prema bankama, ostati njih 85. Međutim, firma sada ima pet zaposlenih, a ostali su radnici Montavar inženjeringa, firme koja nema nikakvu imovinu ali ima, kako tvrde zaposleni, prilično nagomilane dugove.

Furundžić je kazao “Vijestima” da će radnici novim Ugovorom o radu imati isti status kakav im je ranije bio u Metalcu, kao i da će problem zarada početi da se rješava. Zaposleni su prije skoro tri mjeseca primili polovinu majske zarade. “Ne ide tempom kakvim bi trebalo, ali se nadam da će i to biti. Ključna stvar je posao i to mi je glavna preokupacija.

Otvaraju se veliki investicioni projekti u Crnoj Gori i tu vidim našu šansu. Vlada nam je izašla u susret, ali je kriza svuda u svijetu, a što se tiče sredstava za koje je Vlada dala garanciju ona su strogo namjenski potrošena uz duplu kontrolu “, kazao je Furundžić „Vijestima“.

Kako su objasnili iz Ministarstva ekonomije Metalac je od milion i po evra za kredite kod NLB-a i Erste banke platio 420 hiljada, za aktiviranu garanciju za koncesioni ugovor plaćeno je sto hiljada, za anuitet kredita Hipo banke izdvojeno je devet hiljada, dobavljačima je plaćeno 435 hiljada, a radnicima, na ime otpremnina, 124 hiljade.

Bivši radnici, njih 29, su prvu ratu otpremnina u iznosu od po 4.000 evra dobili 8.jula, a druga rata od 6.700 trebalo je da im bude isplaćena 21.septembra, ali se to još nije dogodilo.

Bonus video: