For lajf: I dalje se krše ljudska prava osobama zavisnim od droga

Najočigledniji primjer kršenja osnovnih ljudskih prava je nepostojanje ustanove za rehabilitaciju i resocijalizaciju žena zavisnica od droga
2 komentar(a)
Saša Mijović, Foto: Luka Zeković
Saša Mijović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.12.2013. 18:39h

Međunarodni dan ljudskih prava u Crnoj Gori, 10. oktobar, protiče u u znaku kršenja osnovnih ljudskih prava osobama zavisnim od droga, upozorili su iz nevladine organizacije (NVO) For lajf /4 Life/.

Iz te NVO su, u cilju unapređenja uslova života osoba oboljelih od bolesti zavisnosti od droga, podsjetili nadležne da rješavaju pitanja te, kako su naveli, marginalizovane i diskriminisane grupe.

Prema njihovim riječima, ta NVO godinama unazad ukazuje na sistematsko kršenje osnovnih ljudskih prava zavisnicima od droga, i upozoraju da se, kako su kazali, do današnjeg dana malo toga promijenilo na bolje.

“Najočigledniji primjer kršenja osnovnih ljudskih prava je nepostojanje ustanove za rehabilitaciju i resocijalizaciju žena zavisnica od droga, dok za muškarce ta ista ustanova postoji”, rekao je izvršni direktor For lajfa Saša Mijović.

On je ukazao da se i dalje se u zvaničnim dokumentima upotrebljava diskriminatorska terminologija.

“Bolovanje za osobe koje su oboljele od bolesti zavisnosti i dalje nije plaćeno, pa se zbog toga u zdravstvenim ustanovama zavode pod šiframa drugih psihijatrijskih dijagnoza kako bi mogli dobiti plaćeno odsustvo sa posla radi liječenja”, precizirao je Mijović.

On smatra da pogotovo obeshrabrujuće djeluje činjenica da se jedino za tu, kako je naveo, marginalizovanu grupu u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 Temeljna ljudska prava i oblast Doprinos u borbi protiv droge “nije predviđena ni jedna mjera ni aktivnost za poboljšanje stanja te ciljne grupe, iako je naša NVO dala 18 konkretnih mjera, dok odgovor nijesmo dobili”.

“Ovo su samo neki od primjera odnosa nadležnih institucija prema ovoj ciljnoj grupi i politika koje se sprovode na nacionalnom nivou”, naveo je Mijović.

On je kazao da se u For lajfu nadaju da će se u narednom periodu, naročito, kako je naveo, pod pritiskom prilagođavanja i usklađivanja strateških i zakonskih dokumenata sa evropskim, poboljšati i unaprijediti stanje u toj oblasti.

Bonus video: