PREKOVREMENI, ODMORI

Konjević: MUP zbog tužbi zaposlenih plaća četiri miliona eura

"Susretali smo se troškovima prekovremenih sati zaposlenih, i evidencija je prethodnih godina to nekvalitetno radila"
94 pregleda 6 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.12.2013. 11:17h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) isplatiće ove godine, na osnovu tužbi zaposlenih u tom resoru, oko četiri miliona eura, saopštio je ministar Raško Konjević.Konjević je na sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost rekao, da se tužbe zaposlenih odnose uglavnom na nedodjeljivanje godišnjih odmora i prekovremeni i noćni rad."Susretali smo se troškovima prekovremenih sati zaposlenih, i evidencija je prethodnih godina to nekvalitetno radila", naveo je Konjević.On je dodao da se sada ta evidencija mnogo kvalitetnije radi."Ove godine ćemo za tužbe zaposlenih platiti četiri miliona eura, jer, između ostalog, četiri godine Uprava policije nije izdala rješenje o godišnjim odmorima. Donijeli smo uputstvo kojim će se urediti ta pitanja", kazao je Konjević.

DRI primjedbe na rebalans budžetaOdbor je danas razmatrao Predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu, sa izvještajem o njegovoj reviziji, u dijelu koji se odnosi na MUP, Ministarstvo odbrane (MO) i Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB). Odbor je glasovima vladajuće koalicije predložio parlamentu da usvoji Predlog zakona. Protiv Predloga su glasali predstavnici Demokratskog fronta dok su uzdržani bili poslanici Socijalističke narodne partije. Mihailo Pejović iz Ministarstva finansija rekao je da budžetom za prošlu godinu za te tri jedinice bilo predviđeno 113 miliona eura, a da je rebalansom taj iznos korigovan na 110 miliona."Od toga je na MUP potrošeno 62 odsto, MO više od 30 odsto, a ANB oko pet odsto", kazao je Pejović, navodeći da je najveći dio novca potrošen na plate zaposlenih u tim insitucijama. Predsjednik Senata Državne revizorske institucije (DRI), Milan Dabović kazao je da DRI dala uslovno mišljenje na Predlog zakona."DRI je imala primjedbe na rebalans budžeta i na njegovu tehničku primjenu", rekao je Dabović.

Šta sa kampom na Zlatici?Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Dragan Samardžić, rekao je da budžet MO prošle godine bio 37 miliona eura, a da je zbog rebalansa ta cifra umanjena za milion. "Na personalne izdatke išlo je više od 70 odsto budžeta", rekao je Samardžić.On je saopštio da se moraju stvoriti zakonski uslovi da bi MO trošilo novac koji ostvaruje kroz prihode."Ove godine ostvarili više od milion eura prihoda a potrošili samo 60 hiljada eura, prije svega jer nije uređeno avansno plaćanje jer nam se moraju stvoriti zakonski uslovi da bi taj novac trošili. Da nam neko da 100 miliona eura taj novac nam treba jer ga ne možemo na osnovu zakona potrošiti«, rekao je Samardžić.Konjević je kazao da u MUP nema više osoba zaposlenih po ugovoru o djelu, što je, kako je naveo, bila primjedba DRI-a. Sanja Raičević iz ANB-a rekla je da je ta ustanova prošle godine potrošila oko 5,6 miliona eura opredijeljenjih iz budžeta. Velizar Kaluđerović iz SNP-a ocijenio je da DRI u svom izvještaju nije komentarisala kupovinu policijskog kampa na Zlatici. "Taj posao je bio vrlo problematičan", naveo je Kaluđerović.Konjević je kazao da to pitanje treba postaviti Vrhovnom državnom tužiocu. On je dodao da ne znam zbog čega je taj prostor plaćen 8,4 miliona eura, ocjenjujući to je bilo pogrešna odluka prethodne Vlade koju treba provjeriti. "To je neracionalna i neekonomična odluka, jer bi se sa osam miliona eura u MUP-u mnoge stvari mogle popraviti", kazao je on.

Četiri miliona eura za ISAF misije Konjević je naveo i da je vozni park MUP-a i dalje preveliki, i da se to mora riješiti.

"I pored toga što je vozni park predimenzioniran, u katostrafalnom je stanju. Od 85 automobila saobraćajne policije 13 je neispravno, a ostatak je prešao preko 300 hiljada kilometara", naveo je Konjević.On je rekao da će MUP naredne godine pokušati da obnovi dio voznog parka saobraćajne policije.Član Odbora, Nebojša Medojević kazao je da to tijelo treba da utvrdi šta bezbjednosnom sektoru nedostaje za obavljanje svojih osnovnih sredstava. On je predložio da Odbor održi posebno konsultativno saslušanje na tu temu."Ne znamo još kakvu tehničku opremu za prisluškivanje ima policija i ANB, a treba vidjeti i šta nedostaje MO za ispunjavanje NATO standarda", rekao je Medojević.Predrag Bulatović iz Fronta kazao je da DRI prilikom revizije ne može da pristupi svim podacima, ocjenjujući da toj instituciji treba omogućiti pristup tajnim podacima u dijelu koji se odnosni na finansije. On je kazao da je potrebno staviti Strategijski pregled odbrane ne dnevni red Odbora. "Aktuelni ministar je u potpunosti poništio stari Strategijski pregled odbrane i o tome Odbor mora da razgovara", naveo je Bulatović.On je rekao da su ulaganja u infrastrukturu VCG izuzetno mala, dok glavni troškovi u tom resoru idu na plate zaposlenih. Vasilije Lalošević iz SNP-a pitao koliko je ukupno koštalo angažovanje VCG u ISAF misiji. Samardžić je rekao da je prošle godine oko četiri miliona eura potrošeno na učešće u misijama.

Preporučujemo za Vas