Manastir Reževići hoće da legalizuje urađeno, mještani stali uz igumana

Savjet MZ Reževići daje podršku igumanu manastira Reževići u njegovim nastojanjima za duhovnu i materijalnu obnovu manastira
233 pregleda 0 komentar(a)
manastir reževići, Foto: Vuk Lajović
manastir reževići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.12.2013. 19:10h

Manastir Reževići podnio je budvanskom Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za adaptaciju ograde, kapije i pomoćnih objekata.

“Vijesti” su ranije objavile da su tokom prethodnih mjesec dana izvedeni radovi na gradnji kapije, takozvanih Paštrovskih vrata na ulazu u osam vjekova star manastirski kompleks, nakon čega je inspektor Uprave za zaštitu kulturnih dobara zabranio dalje aktivnosti neimara.

Da je riječ o radovima koji ne narušavaju izgled ovog manastira, kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko–primorske, saglasila se i Mjesna zajednica Reževići, čiji je Savjet dao punu podršku igumanu.

„Savjet MZ Reževići daje punu podršku igumanu manastira Reževići u njegovim nastojanjima za duhovnu i materijalnu obnovu manastira, koji ne bi ni opstao kroz vjekove da nije ljudi kao što je on. Posebno podržavamo ideju o gradnji Paštrovskih vrata u srednjovjekovnom stilu, kakav je i sam manastir, u skladu sa državnim i crkvenim zakonima. Posebno kada se ima u vidu da ničim nije narušena ambijentalna struktura manastira i da se, zapravo, radi o natkrivenoj kapiji površine 10 kvadrata, dijelu ograde, kako su utvrdili i nadležni organi“, navodi se u pismu Savjeta Mjesne zajednice Reževići.

Oni zaključuju da, iako su radovi zasmetali „navodnom čitaocu fotoreporteru, mišljenja smo da Paštrovići, kao istorijsko pleme, utemeljeno na ovom prostoru više od hiljadu godina, zaslužuju ovakvu počast, koja dokazuje njihovo staro i nikad osporeno plemstvo, na ponos starijim, a na pamćenje budućim naraštajima“.

Na potezu je sada Opština Budva, odnosno njen Sekretarijat za urbanizam, koji bi davanjem UTU uslova, omogućio da se završe započeti radovi na, kako navode iz manastira, adaptaciji ograde i kapije, te pomoćnih objekata, ili će lokalna uprava sačekati mišljenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara, čiji bi stručnjaci u narednih dana trebalo da na licu mjesta konstatuju da li je došlo do oštećenja ili se izvedeni radovi ne narušavaju ovaja spomenik kulture koji je pod zaštitom države.

Bonus video: