Žabljak spreman za ski sezonu

Lokalna vlast i državna obećavaju kvalitetno održavanje prilaznih saobraćajnica, puta do skijališta, čiste ulice, uređeno komunalno poslovanje
80 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2013. 19:18h

Na durmitorskim skijalištima, Savinom kuku i Javorovači već ima snijega, što je osnovni preduslov za početak zimske turističke sezone. Međutim, nema ga dovoljno za bezbjedno uživanje u zimskim sportovima.

Zato skijališta još ne rade, iako su sve pripreme odavno završene. Nezvanično, skijališta će početi sa radom 20. decembra. U narednoj sezoni u ponudi će biti sadržaji kao i prošle zime. Uprave ski-centara “Savin kuk” i “Javorovača” zadržaće i cjenovnike od prošle godine.

Lokalna vlast i državna obećavaju kvalitetno održavanje prilaznih saobraćajnica, puta do skijališta, čiste ulice, uređeno komunalno poslovanje, kvalitetno napajanje vodom i strujom. Put do Savinog kuka već održavaju snjegočistači “Crnagoraputa”.

To je jedan od poteza novog vlasnika najvećeg durmitorskog skijališta, Investiciono-razvojnog fonda, koji je ljetos taj ski- kompleks kupio iz stečajne mase Ski-centra „Durmitor“ za 1,5 miliona eura. Početni potez je partnerstvo sa DOO „MB turist“ iz Žabljaka, koje je prošle zime i ljetos gazdovalo skijalištem.

Direktor toga preduzeća Vukomir Marjanović kaže da su završene sve pripreme i da se gosti dočekuju sa atestiranim uspinjačama i ski-liftovima.

“Sve ono što su kao neispravno jesenas identifikovali stručnjaci iz Austrije, otklonjeno je. Radiće cijela skijaška infrastruktura, dvije uspinjače i četiri ski lifta. Kao i prošle godine, dnevni ski-pas koštaće 15, sedmodnevni 85, a dječiji osam eura. Toliko će koštati noćno skijanje, a sezonsko 300 eura. Za Žabljačane sezonski ski-pas košta 150, a od 25. januara dnevni će koštati 12 eura”, kaže Marjanović i dodaje da će se naplaćivati i dva eura po vozilu za cjelodnevno parkiranje.

Marjanović je napomenuo da će biti novina u funkcionisanju skijališta i da će se dosljedno primjenjivati Zakon o skijalištima a u restoranima “Montana” i “Durmitorsko sijelo” nuditi kvalitetna hrana i piće.

I manje, prigradsko skijalište „Javorovača”, koje raspolaže stazom dugom 440 metara, ski-liftom dužine oko 500 metara i jednim bebi lift dana istog otvoriće sezonu zimskih sportova.

Direktor skijališta Vuk Popović kaže da će dnevni ski-pas za odrasle koštati devet eura, a dječji i ski-pas za noćno skijanje po šest eura. Sedmodnevni košta 54, a sezonski 100 eura. Cijene za djecu su u ovim stavkama niže za jednu trećinu, a najam opreme za odrasle dnevno košta deset eura. Individualni čas ski-škole koštaće 25 eura, a obuka grupe od do deset polaznika, 10 eura po osobi.

I drugi turistički poslenici sa Žabljaka spremni su za početak zimske sezone. Ni previše optimisti, zbog loših poslovnih rezultata tokom prethodnih zima, ali ni pesimisti kako to profesionalni kodeksi nalažu, nadu polažu u dosta snijega koga još nema u tom obimu. Kažu da su zadržali prošlogodišnje cijene koje su na dnu ekonomske isplativosti.

Direktor lokalne Turističke organizacije Boro Nikolić kaže da su hotelijeri i privatni stanodavci formirali cijene.

Skijalište na Štuocu ni ove, kao i niz godina unazad neće raditi. Ni novi vlasnik tamošnje uspinjače, HM “Durmitor” biznismena Sava Kujundžića, nije priveo namjeni taj sportsko-turistički objekat.

Za porodični odmor bar 2000 eura

Poznato je da je skijanje skup sport ponajviše zbog nabavke nimalo jeftine opreme. Sudeći po cijenama koje su istakli turistički poslenici na Durmitoru, za sedam dana odmora na snijegu četvoročna porodica mora izdvojiti bar 2.000 eura, i to samo za najosnovnije.

Prostom matematikom, sabiranjem i množenjem dolazi se do cifre od 59 eura po osobi dnevno. Najjeftiniji polupansion košta 22, ski pas 15, ski škola i najam opreme po deset i parking dva eura. Za četvoročlanu porodicu to iznosi 236 eura, a ako borave sedam dana moraju izdvojiti 1.652 eura.

A između polupansionskih obroka treba objedovati. Pauza na skijalištu mami na osvježenje. Potroši se i goriva u putovanju do Žabljaka i nazad i svakodnevno do skijališta.

Još po nešto po trgovinama ili u večernjim izlascima. Poređenje sa drugim ski-centrima potražili smo preko sajtova crnogorskih agencija koje nude aranžmane ove vrste. Kao primjer u regionu našli smo Bansko, centar u Bugarskoj. Tamo devetodnevni aranžman (dva dana putovanja) nude za 239 eura po osobi.To podrazumijeva boravak u visokorangiranim hotelima, a sedmodnevni ski-pas košta dodatnih 165 eura.

Agencije koje nude zapadna tržišta, mondenske ski-centre u Alpima, uzimamo primjer Valmeinera u Francuskoj, za devet dana(tri dana putovanja), za boravak, bez hrane, u hotelu naplaćuju 469 eura. U taj iznos uključen je ski-pas i skijanje na kilometrima uređenih staza koje su za naše prilike daleka budućnost.

Galerija

Bonus video: