Stare vodenice u Petnjici bi mogle da prave struju

"Da su usavršene male elektrane , i danas bi mogle biti od koristi u smanjenju deficita električne energije”
69 pregleda 4 komentar(a)
Petnjica, elektrana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Petnjica, elektrana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.12.2013. 15:00h

U najmlađoj crnogorskoj opštini Petnjici, u neposrednoj blizini tamošnjeg motela, još vremenu odolijevaju zidine i ostaci stare hidrocentrale, napravljene u vrijeme elektrifikacije poslije Drugog svjetskog rata.

Ova hidrocentrala na rijeci Popči puštena je u pogon 1955. godine, ali je radila svega pet godina, do vremena kada je struja u bihorski kraj dovedena sa novog dalekovoda, iz pravca Berana, preko sela Polica. Sa nje su se u tom kratkom periodu električnom energijom, ipak, napajale sve zgrade u društvenoj svojini i dvadesetak privatnih kuća.

Ova hidrocentrala bila je samo jedna od velikog broja koje su postojale na području Gornjeg Polimlja, odnosno opština Berane, Petnjica, Plav i Andrijevica. Neki podaci govore da je na ovom prostoru do početka pedesetih godina prošlog vijeka i masovne elektrifikacije, bilo čak 35 malih hidroelektrana, od kojih danas nijedna nije sačuvana.

Hroničar u ovoj oblasti, vodoprivredni inženjer Miodrag Barjaktarović, priča da je za njima prestala potreba izgradnjom hidroelektrane na Mušovića rijeci kod Kolašina, kada je električna energija u Gornje Polimlje dovedena dalekovodom sa ove hidrocentrale.

“Sve su ugašene, a neke je trebalo sačuvati. Da su usavršene, i danas bi mogle biti od koristi u smanjenju deficita električne energije”, kaže Barjaktarović.

U štampanom izdanju za 8. decembar čitajte još:

  • Kako EU već godinama strogim ekološkim propisima otežava razvoj malih hidroelektrana
  • Šta kažu prvi graditelji maih hidroelektrana u Crnoj Gori
  • Bijelo Polje očekuje izgradnju nekoliko malih hidroelekrana, za sada polovičan uspjeh

Bonus video: