Ivanović na Žabljaku: Cilj nam je revitalizacija zapuštenog, otvoren sam za kontakte

"Znam da problema ima puno i ne mogu se riješiti odjednom"
62 pregleda 2 komentar(a)
Petar Ivanović, Isailo Šljivančanin, Foto: Obrad Pješivac
Petar Ivanović, Isailo Šljivančanin, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 07.12.2013. 18:20h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, prilikom razgovora sa poljoprivrednicima iz žabljačke opštine, osvrnuo se na stanje sa pilanom u Njegovuđi i kazao da će se intenzivno baviti ovim problemom sa željom da se riješi što prije.

"Kada su u pitanju zapušteni objekti, poput ove pilane, cilj nam je da ih revitalizujemo. Ovdje postoje resursi, tradicija i ljudi koji imaju znanja i vještine.

"Važno je i to što smo pokušali da poljoprivrednicima objasnimo stvari koje im nijesu bile poznate poput stipendiranja studenata ove struke, akciza na gorivo i osiguranja", kazao je Ivanović

Namjera nam je da nastavimo razgovore sa nekoliko investitora kako bi se to pokrenulo. Nekoliko njih je posjetilo pilanu u Njegovuđi ali nijesu imali uvid u dokumentaciju.

Moramo imati realnu sliku stanja kako bi se utvrdila realna dinamika za rješavanje problema i uvođenje novog investitora", kazao je Ivanović.

Pilana u Njegovuđi, koja je nakon privatizacije postala vlasništvo grčke kompanije „Karapidis bross“ bilo je pitanje svih pitanja na skupu u Žabljaku.

Ponajviše zbog statusa zaposlenih, kojih je u trenutku kupovine bilo više od 70 a sada je ostalo 17. Prisutne je interesovalo zbog čega se od 2007. godine, kada je fabrika prodata vodi stečaj i djeluje stečajni sudija. Kako su plaćanje koncesione naknade u okolnostima stalne blokade žiro računa.

Pojedini lokalni koncesionari prigovarali su na diskriminatorski status u odnosu na kolege iz drugih sredina kako po pitanju količina odobrene koncesione sječe tako i po pitanju dostupnosti odjela.

Durmitorski poljoprivrednici ispoljili su interesovanja po pitanju razvoja biljne proizvodnje, realizacije i problema sa MIDAS projektima, namjerama lokalnih vlasti da se poruše štale na rubu grada, kašnjenja isplata novca od otkupa tržišnih viškova.

"Znam da problema ima puno i ne mogu se riješiti odjednom. Idemo korak po korak i tako rješavamo probleme. Na dobrom smo putu da poteškoće kao što su finansiranje i projekti u hodu unapređujemo.

Važno je i to što smo pokušali da poljoprivrednicima objasnimo stvari koje im nijesu bile poznate poput stipendiranja studenata ove struke, akciza na gorivo i osiguranja. Ja sam svakog trenutka otvoren za kontakte svake vrste sa našim poljoprivrednicima", kaže Ivanović.

Predsjednik Opštine Isailo Šljivančanin, turizam i poljoprivredu vidi kao osnovne strateške grane kojima će se lokalna uprava i dalje baviti jer je to uslov opstanka mnogih na ovom prostoru a cilj je da se smanji migracija stanovništva, posebno mladih.

Bonus video: