Predrasuda je da su bezbjednosni rizici oblast rezervisana isključivo za državu

Konferenciju je organizovao Centar za bezbjednost i saradnju RACVIAC
63 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
Aleksandar Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.12.2013. 16:50h

Nevladine organizacije (NVO), u saradnji sa državnim institucijama i međunarodnim bezbjednosnim organizacijama, imaju veliki značaj u prevenciji različitih bezbjednosih rizika, ocijenio je izvršni direktor NVO Alfa Centar, Aleksandar Dedović.

Kako je saopšteno iz Alfa Centra, Dedović učestvuje na dvodnevnoj konferenciji Uspostavljanje mjera neophodnih za ostvarivanje efikasnosti sistema civilne zaštite, koja se održava u Zagrebu.

Konferenciju organizuje Centar za bezbjednost i saradnju RACVIAC, a njen cilj je jačanje saradnje nadležnih institucija zemalja jugoistočne Evrope u oblasti upravljanja kriznim situacijama.

"U koordinaciji i partnerstvu sa državnim institucijama i međunarodnim bezbjednosnim organizacijama, nevladine organizacije svojom strukturom, znanjem i dinamikom imaju veliki značaj u prevenciji različitih bezbjednosih rizika", rekao je Dedović.

Prema njegovim riječima, svuda na Balkanu postoje predrasude da je ta oblast na neki način "rezervisana" za državne institucije i agencije, ali vrijeme pokazuje da se reforme u tom sektoru potpunije i kvalitetnije sprovode u multisektorskoj saradnji.

Mandić: Potrebna veća saradnja oko poboljšanja sistema civilne zaštite

Direktor centra RACVIAC Branimir Mandić rekao je da prirodne i katastrofe uzrokovane djelovanjem ljudi ne poznaju granice.

„Sa druge strane, bliža saradnja u civilnoj zaštiti je u jačanju jer različite države i organizacije izlaze jedne drugima u susret tokom vanrednih stanja“, rekao je Mandić.

Kako je naveo, u Evropskoj uniji je napredovalo pitanje civilne zaštite, ali stvarni progres tek treba postići.

„U tom smislu, države jugoistočne Evrope takođe treba da razviju aktivnosti usmjerene ka većoj saradnji u cilju poboljšanja sistema civilne zaštite“, kazao je Mandić.

Bonus video: