Crveni krst: Više od 1.700 prehrambenih i higijenskih paketa za najugroženije

"Sve bebe rođene 29. novembra, na Dan Crvenog krsta CG, njih 29, dobile su od naše organizacije simboličan poklon - bebi paketić"
60 pregleda 0 komentar(a)
Crveni krst Crne Gore, Foto: CKCG
Crveni krst Crne Gore, Foto: CKCG
Ažurirano: 06.12.2013. 16:29h

Crveni krst Crne Gore (CKCG) je, u okviru akcije Solidarnost na djelu, distribuirao više od 1,7 hiljada paketa hrane i oko hiljadu paketa sa higijenskim artiklima socijalno najugroženijim porodicama u svim crnogorskim opštinama, saopšteno je iz te humanitarne organizacije.

Iz CKCG su podsjetili da su 29. novembar obilježili Dan Crvenog krsta, kada je navršeno 138 godina od njegovog osnivanja u Crnoj Gori i prve organizacije Crvenog krsta na Balkanu.

Iz CKCG su kazali da je akcija realizovana u više crnogorskih gradova, a pored građana, pomoć su donirali i neki privredni subjekti

„Istog dana je počela je i manifestacija Dani Crvenog krsta, koja traje do danas i tokom koje je CKCG, na svim nivoima organizovanja, nastojao da intenzivira svoje humanitarne aktivnosti i što potpunije promoviše principe svoga rada i ukupnu humanitarnu misiju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su opštinske organizacije Crvenog krsta organizovale predavanja, tribine i radionice na temu difuzije i međunarodnog humanitarnog prava, tokom kojih su prikazani principi i programi koje sprovodi ta humanitarna organizacija.

Organizovane su i pokazne vježbe u prvoj pomoći, simulacije vezane za program djelovanja u nesrećama, promocija i akcije dobrovoljnog davanja krvi, posjete starim i ostalim ugroženim kategorijama stanovništva, kao i informativno - edukativna kampanja povodom 1. decembra, Dana borbe protiv HIV-a.

Iz CKCG su naveli da je ta ta organizacija je obilježila i Dan volontera, 5. decembra, i organizovala akciju sakupljanja humanitarne pomoći, kao i aktivnosti zabavno – rekreativnog karaktera koje mogu na kreativan način doprinijeti promociji humanih vrijednosti i podsticanju solidarnosti.

„Sve bebe rođene 29. novembra, na Dan Crvenog krsta Crne Gore, njih 29, dobile su od naše organizacije simboličan poklon – bebi paketić“, naveli su iz CKCG.

On su podsjetili da su, 9. i 10. novembra, u saradnji sa kompanijama Mercator/Roda, Voli, Laković i Maxi i drugim lokalnim prodajnim objektima, sproveli tradicionalnu sabirnu akciju Solidarnost na djelu, tokom koje su volonteri Crvenog krsta prikupljali humanitarnu pomoć za osobe i porodice u stanju socio-humanitarne potrebe.

Iz CKCG su kazali da je akcija realizovana u više crnogorskih gradova, a pored građana, pomoć su donirali i neki privredni subjekti.

„Paketi se pripremaju prema standardima Crvenog krsta, tako da svaki sadrži osnovne namirnice za četvoročlanu porodicu brašno, ulje, šećer, tjesteninu i konzerviranu hranu, a pored toga i dodatne artikle, u zavisnosti od prikupljene pomoći“, naveli su iz te humitarne organizacije.

Tokom akcije Solidarnost na djelu, prikupljena je i određena količine polovne odjeće i obuće, koje su, takođe, distribuirane ugroženom stanovništvu.

„Osnovni kriterijum za podjelu pomoći je bio stepen ugroženosti, i opštinske organizacije Crvenog krsta su pripremile spiskove za distribuciju, u saradnji sa centrima za socijalni rad“, pojasnili su iz CKCG.

Oni su saopštili da su tokom novembra otvorili žiro račun pomoći za stanovnike Filipina, koji trpe posljedice razornog tajfuna, i na taj način prikupili 353,78 eura.

„CKCG je od sopstvenih sredstava opredijeliodvije hiljade eura, tako da će ukupan iznos biti proslijeđen Crvenom krstu Filipina, posredstvom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: