Za gradnju rizorta u Kumboru za sada se prijavilo 278 radnika

Početak obuke planiran je okvirno za 10. januar naredne godine, a predavači će biti domaći i međunarodni eksperti
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2013. 16:46h

Za rad u centru za obuku firme „Azmont“ koja gradi hotelski kompleks u Kumboru, sa evidencije bjelopoljskog Biroa rada do sada se prijavilo 278 osoba i taj broj se svakodnevno uvećava.

Šefica Biroa rada Milka Bošković kazala je da vode dnevnu evidenciju prijavljenih.

„U centru će se obučavati radnici za zanimanja zidar, tesar, armirač, vodoinstalater, keramičar i druga građevinska zanimanja. Neki od njih imaju iskustva, radili su na građevinskim poslovima, dok je značajan broj onih koji nemaju iskustva na tim poslovima“, kazala je Bošković i dodala da će oni koji uspješno završe obuku dobiti sertifikate za to, što će biti olakšica i pri dobijanju nekog budućeg posla.

Početak obuke planiran je okvirno za 10. januar naredne godine, a predavači će biti domaći i međunarodni eksperti.

„Svaka područna jedinica Zavoda za zapošljavanje u Crnoj Gori evidentira zaposlene i taj broj stalno raste. Ima mnogo više zainteresovanih nego prijavljenih, jer se teže odlučuju na odlazak iz Bijelog Polja zbog porodica i sličnog”, rekla je Bošković.

Jedan od najvećih benefita ovog projekta za lokalnu upravu, smatra predsjednik Opštine Aleksandar Žurić, je rješavanje visoke stope nezaposlenosti.

„Ovo je šansa i za ostale opštine na sjeveru Crne Gore da bar djelimično umanje broj nezaposlenih. Osim radne snage, koja će biti edukovana i kvalifikovana za potrebe realizacije same investicije, potrudićemo se da napravimo i buduću ponudu drugih zanimanja i visokoobrazovanih koji bi mogli dobiti svoju šansu kada se kompleks otvori“, kazao je Žurić.

Projekat su podržali Opština i Azmont i Zavod za zapošaljanje, a obuku sprovodi Azmontova partnerska firma „Alek Dubai“.

Projektovani izgled rizorta u Kumboru

O tome da li crnogorski državljani imaju prednost i da li će zapošljavati ljude iz regiona, Žurić je kazao da prednost ima domaća radna snaga.

„Naravno, sam izvođač radova kroz društvenu odgovornost je odlučio da upošljava ljude sa sjevera“, rekao je Žurić.

On smatra da u odnosu na ostale sjeverne opštine Bijelo Polje neće imati neku posebnu prednost, osim što će se zbog blizine centra za obuku lakše odlučivati oni koji žive tu.

„Smatram da ćemo kroz realizaciju projekta stvoriti specifičan institut koji će biti kontakt tačka kroz koji ćemo i u budućem vremenu artikulisati instrument za usmjeravanje radne snage i za sve buduće investicije koje se budu dešavale u Crnoj Gori s obzirom na to da je u ovom trenutku južni region i centralni region mnogo interesantniji nego sjeverni, koji opet ima najveća prirodna bogatstva“, kazao je Žurić.

Opština Bijelo Polje, u saradnji sa drugim sjevernim opštinama, omogućiće svim zainteresovanima za obuku sa sjevera besplatno jedan obrok i prevoz.

Galerija

Bonus video: