Profesori odgovorili Korpivici: Upozoravamo na nepotizam i korupciju

Profesori ruskog jezika Tatjana Jovović i Zdravko Babić uzvratili rukovodiocu tog odsjeka
603 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2013. 19:51h

Profesori na studijskom programu za ruski jezik i književnost sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću Tatjana Jovović i Zdravko Babić saopštili su da o njihovoj “osrednjosti i skromnim intelektualnim kapacitetima”, kako ih je u “Vijestima” okarakterisao šef tog odsjeka Dragan Koprivica, najbolje govore njihovi rezultati.

Babić je osnovne studije završio u roku sa prosjekom 9,80, magistrirao i doktorirao u Beogradu kod, kako je istakao, mentora sa izuzetnim međunarodnim referencama, učestvovao na konferencijama i publikovao van Crne Gore i Srbije, bio tri godine na lektoratu u Poljskoj.

Jovovićeva je rekla da je sa 23 godine paralelno završila dva fakulteta, magistrirala i doktorirala u Beogradu, a usavršavala se u Moskvi, Pragu i na Stenfordu.

Jovovićeva je Koprivicu prijavila Upravnom odboru Univerziteta zbog, kako tvrdi, dugogodišnjeg mobinga, dok je Babić u dopisu dekana Filozofskog fakulteta Blagoja Cerovića upoznao sa činjenicom da mu je Koprivica pokušao nametnuti magistranta držeći ga u zabludi da je to jedini kandidat i prećutkujući “da su se dvije odlične, tek svršene studentkinje, prijavile“.

Babić u reagovanju ističe da se “Koprivica u svom pozamašnom stažu šefovanja katedrom svojski trudio da disciplinuje kolege u duhu unisonosti, pa je svako drugačije mišljenje ili, ne daj bože, neslaganje, shvatano i proganjano kao jeres”.

“S vremena na vrijeme, on čisto profilakse radi, bez ikakvog povoda, isfabrikuje neku kritiku na račun nekog od kolega, tek da se zna da njegovo budno oko sve vidi i prati, i da je sve pod kontrolom. I da neće dozvoliti nikakav elitizam, kako je jednom ponosno izjavio… Bavi se prebrojavanjem broja postdiplomaca koje bih mogao da preuzmem, iako sam tek započeo svoju prvu docentsku godinu, i na kraju, imam pravo da sam izaberem kandidate. Zaboravio je da je on u karijeri redovnog profesora imao samo jednog postdiplomca, čiji je magistarski rad spektakularno očistio od slovnih grešaka. Valjda i to nešto govori o njegovim stručnim i naučnim referencama“, kazao je Babić.

O dobronamjernosti Koprivice, kako je istakao, najbolje govori jedan od poslednjih slučajeva kada ga je u večernjem telefonskom razgovoru “povjerljivim tonom” obavijestio da se hitno javi prodekanu zbog loših studentskih anketa.

"Kada se nedvosmisleno pokazalo da su moje ankete odlične, a loše su zalutale u moju bazu, jer je nastavu na tim predmetima izvodila Marina Koprivica, a ne ja, rekao je da ankete za nematične predmete zapravo i nisu bitne, nego da je važno da su mi dobre ocjene na matičnim predmetima“.

Jovovićeva je kazala da se od Koprivice kao “redovnog univerzitetskog profesora očekuje da zna baratati argumentima i braniti teze, a ne da histeriše kao neka klikuša Dostojevskog“.

"Nije tačno da pola godine nisam dolazila ni na jednu sjednicu Vijeća odsjeka. Nisam dolazila duže od godinu, jer mislim da su besmislene i jer ih bojkotujem, dok me neko ne upita zašto... Zanesen praćenjem moje administrativne ispavnosti, zaboravio je da provjeri do kada važi ugovor njegove supruge, nažalost, asistenta na mom predmetu“, saopštila je Jovovićeva.

Ona je naglasila da se Koprivica bavi fikcijama umjesto činjenicama i da su tema njenog i Babićevog obraćanja “mobing, nepotizam, korupcija, degradacija akademskog duha, kršenje akademskih sloboda i pravila, i promovisanje osrednjosti umjesto izvanrednosti“.

Kako odbraniti nauku od rodbine

Jovovićeva i Babić su Koprivicu optužili za nepotizam, jer je, kako tvrde suprugu i sestričnu zaposlio na odsjeku kojim rukovodi, iako to one ne zaslužuju.

Koprivica je odgovorio da ne može rodbini zabraniti da se bavi naukom i da su njegova supruga i sestrična, koje su za posao preporučili kvalitet i diplome, sposobnije od Babića i Jovovićke“.

“Garantujem, a sve se lako može i provjeriti, da je u trenutku zapošljavanja svih njemu bliskih ljudi, koji ili nijesu ili su bili na granici ispunjavanja uslova za radno mjesto saradnika, bilo više kandidata koji su imali mnogo bolje reference“, kazao je Babić.

Jovovićeva je istakla da je dobro što druga sestričina Dragana Koprivice “juriša“ na jedan drugi odsjek Filozofskog fakulteta, pa će oni, kako je navela, u najboljem slučaju imati samo jednu.

"Kazao je da ne može on zabraniti rodbini da se bavi naukom. Drugo je pitanje kako odbraniti nauku od rodbine".

Galerija

Bonus video: