Od autoputa i dalje ništa: Obećanja od Smokovca do Mateševa

“Potreban nam je autoput prema sjeveru, a ne dokumentacija o njemu”, kazao je Đukanović u maju 2007.
82 pregleda 18 komentar(a)
Radoje Žugić, Ivan Brajović autoput, Foto: Gov.me
Radoje Žugić, Ivan Brajović autoput, Foto: Gov.me
Ažurirano: 04.12.2013. 19:08h

Najave izgradnje autoputa, koji bi povezao crnogorsko primorje i granicu sa Srbijom, u prvoj godini sedmog mandata Mila Đukanovića dobile su nešto konkretnije obrise, ali je početak gradnje, koju je Đukanović ljetos najavio za kraj godine, još nepredvidiv.

Nakon blamaže iz oktobra 2009. godine, kada je Milo Đukanović sa tadašnjim premijerima Srbije Mirkom Cvetkovićem i Hrvatske Jadrankom Kosor uzalud presjekao vrpcu, četiri godine kasnije nije sporan novac, ali jesu uslovi.

Kineske kompanije, koje su odabrani izvođač, imaju finansijsku podršku njihove Eksim banke, ali ipak o autoputu i Đukanović i ministri pričaju sve opreznije.

Vlada je odlučila da izgradnju dijela autoputa od Podgorice do Mateševa (42 kilometra) povjeri kineskim kompanijama CRBC i CCCC. Kinezi su dionicu Smokovac - Mateševo procijenili na 809 miliona eura.

Od toga bi kreditom kineske Eksim banke trebalo da se obezbijedi 85 odsto, odnosno 688 miliona eura, a ostatak od 121 milion trebalo bi da obezbijedi država.

Iako Kinezi, da bi ušli na tržište ovog dijela Evrope, nude vrlo povoljne uslove i kamatu od dva odsto, u Vladi znaju u kakvom su stanju javne finansije, na koje upozorava i Svjetska banka.

Prije nekoliko mjeseci SB je skrenula pažnju na prezaduženost i na to da bi izgradnja autoputa po usvojenom modelu ugrozila ionako krhke javne finansije i povećala javni dug države skoro za četvrtinu.

Mjesecima prije toga engleska konsultantska kuća Skot Vilson je ocijenila da se izgradnja autoputa prema sjeveru ne isplati zbog nepovoljnog reljefa i male frekvencije saobraćaja.

Ipak, u Vladi tvrde da ne odustaju, u međuvremenu vode teške pregovore sa Kinezima o stepenu učešća crnogorskih građevinskih kompanija u projektu, ali izbjegavajući da prognoziraju kada će sve krenuti.

“Potreban nam je autoput prema sjeveru, a ne dokumentacija o njemu”, kazao je Đukanović na kongresu Demokratske partije socijalista u maju 2007. godine.

Tako je prekorio svog prvog nasljednika na poziciji premijera Željka Šturanovića, ali se ispostavilo da ni on nije mnogo uradio za pet godina.

Ove godine sve je u ravni očekivanja pa su ponavljane formulacije da bi izgradnja autoputa u najoptimističnijoj varijanti mogla početi do kraja godine. Sad se čeka nova premijerova procjena.

Iz Ministarstva saobraćaja, koje vodi Ivan Brajović, je saopšteno da je autoput Bar-Boljare uključen u SEETO sveobuhvatnu regionalnu transportnu mrežu, kao putni pravac 4 i da Vlada “nastavlja aktivnosti na realizaciji ovog strate škog projekta”.

Bonus video: