Nikšić: Gimnazija “Stojan Cerović” obilježila vijek postojanja

"Gimnazija je bila i ostala škola koja brusi naše najsjajnije dijamante, nosi i uzdiže luču crnogorskog školstva“
245 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2013. 15:23h

"Jubileji mogu da pobude izuzetne emocije i ljude učine ponosnim", kazao je na svečanosti povodom stotinu godina nikšićke gimnazije "Stojan Cerović" njen direktor Žarko Raičević .

A na školu, kroz koju je prošlo oko 15.000 mladih, među kojima su 34 akademika i preko 150 doktora nauka, desetine istaknutih umjetnika, 33 narodna heroja, sa razlogom su ponosni bivši i sadašnji učenici i profesori, ali i grad i država.

Prisjetio se Raičević početaka škole kojoj su prvo odredište i direktor bili kuća Vuka Krivokapića i Mihailo Bukvić profesor slavistike, ali i nagrada koje je ta ustanova u toku vijeka trajanja dobijala – od nagrade grada Nikšića "18.septembar", preko državne „Oktoih“, do Ordena zasluga za narod sa zlatnom zvijedom.

I danas je Gimnazija dobila jedno priznanje – plaketu SUBNOR-a koju je uručio prof.dr Ljubo Sekulić.

"Izuzetna tradicija Gimnazije i svijetli likovi njenih profesora i učenika su primjeri na kojima treba učiti i vaspitavati nove generacije. I danas se gimnazija ’Stojan Cerović’ ponosi svojim profesorima i učenicima koji su već duži niz godina prvaci Crne Gore iz matamatike, fizike, hemije, biologije, ruskog i francuskog jezika, ali i nosioci Olimpijskih medalja, najvećeg međunarodnog priznanja u obrazovanju. Gimnazija je bila i ostala škola koja brusi naše najsjajnije dijamante, nosi i uzdiže luču crnogorskog školstva“, kazao je Raičević.

Škola je za stotinu godina promijenila pet adresa, ali cijelo vrijeme je bila i ostala kolijevka znanja. Njenom jubileju prisustvovale su brojne zvanice iz prosvjetnog, kulturno, privrednog i političkog života grada, i bivši ministar kulture, a sadašnji amasador Crne Gore u Srbiji, nekadašnji nikšički gimnazijalac, Branislav Mićunović.

Od ostalih zvaničnika stigli su “samo” telegrami, pa su, između ostalih, jubilej čestitali takođe bivši nikšićki gimnazijalac, predsjednik države Filip Vujanović i predsjednik Vlade Milo Đukanović.

U kratkom program učestvovali su hor “Zahumlje”, bivša i sadašnja učenica Gimnazije Bojana Marković i Tijana Blečić uz pratnju Anđele Đurović na klaviru i Ivana Pekovića na harmonici, a prikazan je i kratak film o školi koji je uradila TV Nikšić. Program je vodio glumac Miro Nikolić.

Plakete bivšim direktorima

Jubilej je bio i prilika da se kolektiv i učenici škole sjete i bivših direktora, sada penzionera, kojima su juče uručene plakete - akademika Branka Radojičića, prof. Nova Stanišića, prof. Zorice Kotri i prof. Mijata Božovića.

U ime nagrađenih zahvalio se Branko Radojičić koji je kazao da treba mnogo raditi na stvaranju jakog kolektiva i usmjeravanju mladih ljudi, a da je to nikšićka Gimnazija uspjela.

Braniti Njegoša i Crnu Goru

Branko Radojičić je kazao da ovogodišnji jubileji ne mogu proći bez priče o Petru II Petroviću Njegošu, vladaru i pjesniku rođenom prije 200 godina.

"Srećna je Crna Gora što je 2006.godine obnovila svoju nezavisnost. Radujemo se u poslednje vrijeme poboljšavaju politički odnosi između Crne Gore i Srbije. Dobro je što naučne i kulturne ustanove Srbije i Republike Srpske slave 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, podižu Njegošu spomenik, ali nas ne raduje što se te proslave koriste za napade na državnost Crne Gore i crnogorsku nacionalnost. Na te i slične napade, kao i na napade na Njegoša od strane onih koji ’Gorski vijenac’ nazivaju djelom koje podstiče na genocid protiv islamista, mora se energičnije i adekvatnije odgovarati", kazao je Radojičić.

Galerija

Bonus video: