Odbor za zdravstvo: Krivci za epidemiju u Beranama se ne smiju izvući

Nekoliko dana prije izbijanja epidemije, kompanija Bemaks je probila vodovodne cijevi usljed radova na lokalnom putu.
0 komentar(a)
Pacjent, berane, Foto: Tufik Softić
Pacjent, berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 03.12.2013. 16:49h

Skupštinski Odbor za zdravstvo zadužio je osnovno i Vrhovno državno tužilaštvo da utvrde odgovornost zbog izbijanja epidemije u Beranama i o tome obavijeste to parlamentarno tijelo.

To piše u zaključcima koje su juče usvojili članovi odbora, i to nakon više od dva mjeseca od kontrolnog saslušanja ministra zdravlja Miodraga Radunovića, direktora Insitituta za javno zdravlje Bobana Mugoše, kao i predsjednika beranske opštine Vuke Golubovića.

Poslanik DF-a Janko Vučinić zamjerio je predsjedavajućem Zoranu Jeliću (DPS) zbog dostavljanja zaključaka neposredno pred sjednicu.

"Mislim da su zaključci više da se podijele medalje i priznanja Radunoviću, Mugoši i Goluboviću i ne slažem se sa njim", poručio je Vučinić.

Jelić je odgovorio da je od saslušanja prošlo više od dva mjeseca te da su poslanici imali priliku da pošalju svoje prijedloge, ali da to niko nije uradio.

U zaključcima se dalje hvale napori zdravstvenog sistema na saniranju posljedica trovanja Beranaca, ali se i zadužuje nadležno ministarstvo da u roku od tri mjeseca uradi analizu svih vodovodnih mreža i da utvrdi njihov kvalitet.

"Sve van tih zaključaka bilo bi miješanje u nadležnost drugih državnih organa", objasnio je Jelić. Vučinić i dalje nije bio zadovoljan da je poručio da su zaključci morali biti konkretniji.

Goran Tuponja iz Pozitivne bio je mišljenja da nikoga ne treba abolirati odgovornosti, pa ni Institut za javno zdravlje, jer nije jasno zbog čega se čekalo 48 sati da bi se obavijestili građani o neispravnoj vodi.

Za Andriju Popovića iz Liberalne partije zaključci su bili prihvatljivi uz napomenu da bi bilo nepravedno da se krivci za havariju u Beranama izvuku bez utvrđene odgovornosti.

Utvrđivanje odgovornosti očekuje i Zorica Kovačević (DPS), pa čak iako to bude Institut za javno zdravlje.

Nekoliko dana prije izbijanja epidemije, kompanija Bemaks je probila vodovodne cijevi usljed radova na lokalnom putu. U Beranama se od početka epidemije, 24. avgusta, doktorima javilo oko 1.500 pacijenata zbog stomačnih problema.

Stanić: Vrana vrani oči ne vadi

Novica Stanić iz DF-a nije podržao zaključke zbog, kako je kazao, sumnje da će ostati mrtvo slovo na papiru.

"Da se ova situacija desila u Pljevljima gdje je opozicija na vlasti, garantujem da bi direktor vodovova do danas bio u zatvoru. Ovdje vrana vrani oči ne vadi", rekao je Stanić.

Bonus video: