GA: Zašto je među 15.000 drugih, iseljena baš Jelena Vučićević?

GA navodi da se redakcija emisije „Robin Hud“ 15. oktobra dopisom obratila Višem sudu sa molbom da se izvršenje odgodi do presude Višeg suda
0 komentar(a)
Darko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Darko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.12.2013. 16:28h

Građanska alijansa (GA) je podnijela inicijativu za provjeru postupanja nadležnih institucija u slučaju iseljenja Jelene Vučićević i hapšenja novinara Darka Ivanovića.

„Nakon što su sedamdesetogodišnju Jelenu Vučićević sudski izvršitelji i policija u petak iselili iz stana, Građansku alijansu interesuje zbog čega i od strane koga je vršen očigledni pritisak da se od 15 hiljada neizvršenih presuda, hitno izvrši baš presuda vezana za slučaj ove starice“, navode u GA.

GA navodi da se redakcija emisije „Robin Hud“, čiji je Ivanović voditelj i autor, 15. oktobra dopisom obratila Višem sudu sa molbom da se izvršenje odgodi do presude Višeg suda po žalbi na presudu Osnovnog suda u postupku za vraćanje novca stečenog bez osnova.

„Nije nam jasno zbog čega Viši sud nije, kako nam je tada napisano u odgovoru, odlučio u kratkom roku po tom pitanju. Preciznije, u odgovoru je stajalo da će vijeće Višeg suda brzo da zasijeda, a od tada je prošlo više od mjesec dana. Pitamo se zbog čega se, a imajući u vidu osjetljivost problematike, ova dva slučaja nijesu objedinila, te da li je neko vršio pritisak na policiju da se pruži asistencija sudu u ovom slučaju“, navodi se u dopisu GA dostavljenom Vrhovnom sudu Crne Gore, Skupštinskom odboru za bezbjednost i odbranu, Vijeću za prekršaje Crne Gore, medijima, Savjetu za građansku kontrolu rada policije i Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije.

Tokom iseljenja Jelene Vučićević na radnom zadatku uhapšen je i Darko M. Ivanović, medijski direktor Građanske alijanse. GA navodi da je Ivanović priveden u Sud za prekršaje tek na isteku zakonskog osnova za lišenje slobode, te da nije bila obezbijeđena javnost postupka kada je saslušavan od strane sutkinje za prekršaje.

„Pitamo Zašto? Posebno jer je Ustavom definisano da: ’Svako ima pravo na pravično i javno suđenje’ a Zakonom o prekršajima da su policijski službenici dužni da lice lišeno slobode odmah, bez odlaganja, uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, privedu u sud“.

Iz GA pitaju da li je Ivanović zakonito lišen slobode i da li su ispoštovani standardi primjene sredstava prinude, prije svega da li je naređenje da se ista primijene bilo u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima pa do toga da li je ispoštovan zakonski princip-srazmjernosti upotrebe sredstava prinude.

„Ivanović je uhapšen dok je mirno stajao na javnoj površini i obavljao svoj novinarski zadatak pa stoga pozivamo Skupštinski odbor da ispita eventualne zloupotrebe ovlašćenja“, pitaju u GA.

Bonus video: