Šinavatru prevario, Subotiću garantovao za kredit kod Prve banke

Osuđeni advokat iz Dubaija Kalid M. Al Mehairi držao milione u Prvoj banci i pomogao srpskom biznismenu
8 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2013. 15:28h

Advokat iz Dubaija Kalid M. Al Mehairi koji je osuđen za zloupotrebu povjerenja u slučaju krađe sa računa bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre, garantovao je kod Prve banke za kredit Stanka Subotića Caneta.

Mehairi je kod Prve banke položio depozit od 15 miliona eura, kako se navodi u sporazumu o Subotićevom kreditu kojim je trebalo da izađe iz duga.

Subotić je bio uzeo ukupno 20 miliona za kupovinu ostrva Sveti Nikola, pa mu je Mehairijev novac 2009. godine došao kao garancija za novi sporazum sa bankom.

„Potpisnice sporazuma su saglasne da se iznos depozita od 15 miliona eura i dalje može koristiti kao obezbjeđenje kredita, a na osnovu saglasnosti Mehairija. Depozit se može iskoristiti za konačno izmirenje kredita pod uslovom da Prva banka prethodno pribavi pisanu saglasnost deponenta“, navodi se u sporazumu.

Mehairiju je bilo suđeno na Tajlandu da je pokrao Šinavatru za desetine miliona eura, među kojima se pominjala upravo i cifra od 15 miliona koji su, po pisanju medija iz UAE, bili namijenjeni računu u Prvoj banci.

Iako je dokazano da je zloupotrijebio povjerenje svog klijenta, Šinavatre, advokat je uspio da se izvuče od optužbe za pronevjeru, koja se navodno desila kada je Šinavatra kupovao fudbalski klub Mančester siti. To se desilo između 18. septembra i 27. oktobra 2009. godine - upravo u vrijeme kada je advokat Mehairi novcem garantovao za Subotića.

Već sljedeće godine, 2010. nakon nekoliko mjeseci je procurjela informacija da je Šinavatra, kao novopečeni crnogorski državljanin, voljan da uloži u izgradnju hotelskih kapaciteta na ostrvu Sveti Nikola. Tamo je prvobitno trebalo da biznis razvije Subotić, ali je odustao zbog ekonomske krize.

“Vijesti nedjeljom” su ranije pisale i o drugom kreditnom dilu Prve banke premijerovog brata Aca Đukanovića i premijerovog prijatelja Subotića.

Srpski biznismen je naime bio prinuđen da ustupi šumski kompleks, atraktivnu lokaciju iznad Kraljeve plaže u Miločerskom parku Prvoj banci, jer nije vratio ni euro od 2,2 miliona kredita.

Firma „San investments“ iza koje stoji Subotić, uzela je taj milionski kredit od Prve banke, početkom februara 2007 , kako bi kupila od mještanina sa Svetog Stefana zemljišni kompleks od 6.286 kvadrata.

Kako se navodi u kupoprodajnom ugovoru koji je zaključila firma „ San investments“, a u koji su “Vijesti nedjeljom” imale uvid, samo dan kasnije firma kupuje od mještanina zemljište za 2,111 800 eura, odnosno 300 eura po kvadratu. „San investments“ se takođe obavezala da na ime advokatskih troškova, poreza i troškova posredovanja u cijelom poslu iskešira dodatnih 224 hiljade eura.

Kao zalog za kredit firma je tek u maju založila zemljište koje je kupila u Miločerskom parku, kada Prva banka zaključuje ugovor o kontinuiranoj hipoteci, što se kao teret upisuje u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

Da “San investments” redovno ne izmiruje obaveze prema banci bilo je jasno već sredinom juna 2008, kada se Prva banka odlučuje na vansudsku prodaju nepokretnosti, jer je dug “San investmenta”, koji nije vraćao kredit, dostigao 2,5 miliona eura. Početna cijena koju je odredila banka bila je 2,61 milion eura.

O tome banka obavještava i Upravu za nekretnine u Budvi, a tadašnja načelnica Mirjana Marović donosi rješenje da se u list nepokretnosti upiše da je banka počela postupak za namirenje duga.

Kako prodaja nepokretnosti punih godinu i po nije uspjela, Prva banka postiže dogovor sa “San investmentsom” te 30. septembra 2009. zaključuju sporazum koji potpisuju tadašnji direktor banke Predrag Drecun i sa druge strane aktuelna izvršna direktorka Subotićeve kompanije Angelina Savović.

Sporazumom je obuhvaćen i kredit koji je uzet za kupovinu Svetog Nikole, i njime se konstatuje da je ukupan kreditni dug firme “San investments” prema Prvoj banci 17,3 miliona eura. Uvidom u sporazum može se vidjeti da su se dvije strane saglasile da dug bude podijeljen u dvije kreditne partije, i to jednu od 15 miliona eura i drugu od 2,3 miliona eura. Manji dug od 2,3 miliona eura biće , kako je navedeno, plaćen Prvoj banci tako što će “San investments” svoju imovinu u Miločerskom parku uknjižiti na banku. To je i urađeno 25. novembra 2009. kada budvanska filijala Uprave za nekretnine donosi i konačno rješenje u kome se cjelokupna imovina Canetove firme u zaleđu Kraljeve plaže prenosi u vlasništvo Prva banke.

Galerija

Bonus video: