CEZAP: Neka proizvođači obilježe sadržaj soli u namirnicama

Rezultati ispitivanja kvaliteta pojedinih mesnih proizvoda sa crnogorskog tržišta, pokazali su lošu praksu po pitanju unošenja nekih bitnih podataka u deklaracije proizvoda
0 komentar(a)
so, slano, Foto: Termcoord.wordpress.com
so, slano, Foto: Termcoord.wordpress.com
Ažurirano: 30.11.2013. 15:52h

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) uputio je Upravi za inspekcijske poslove inicijativu za izmjenu zakonske osnove, koja će obavezati proizvođače hrane da obilježe sadržaj soli u namirnicama.

Iz CEZAP-a su podsjetili da su rezultati ispitivanja kvaliteta pojedinih mesnih proizvoda sa crnogorskog tržišta, koje je ta nevladina organizacija uradila sredinom godine, pokazali lošu praksu po pitanju unošenja nekih bitnih podataka u deklaracije proizvoda, koji su od zdravstvenog značaja za potrošače.

“U pitanju su rezultati sadžaja soli u fermentisanoj suvoj, odnosno čajnoj kobasici kod uzoraka uzetih od četiri proizvođača – Goranović, Pantomarket, Neoplanta i Carnex. U laboratorijskim nalazima u organoleptičkom smislu, uzorci su okarakterisani kao slani, a sadržaj soli je bio u rasponu od 4,4 odsto do 5,06 odsto”, kazali su predstavnici CEZAP-a.

Oni su saopštili da se dozvoljeni dnevni unos soli u organizam kreće od četiri do pet grama.

"Jasno je da sa 100 grama konzumiranog proizvoda te vrste postižemo dnevni limit”, poručili su iz CEZAP-a.

Ispitivanje je obavljeno u okviru prve faze projekta Evropski potrošački most, koji finansira Delegacija EU u Crnoj Gori, a analize je radila akreditovana laboratorija Centra za ekotoksikološka ispitivanja.

Iz CEZAP-a su dodali da podatak o sadržaju soli ni kod te vrste proizvoda, kao ni kod drugih analiziranih, među kojima su stiješnjena šunka i viršla, nije unešen u deklaraciju.

Svjetska zdravstvena organizacija, kako su podsjetili, zbog dobrobiti po ljudsko zdravlje duže vrijeme sprovodi Program za redukciju unosa soli uz velike i sveobuhvatne aktivnosti po tom pitanju.

Bonus video: