O sumnjivom prevođenju zemljišta: Radili smo kako su nam rekli iz Vlade

Zahtjeve Savjetu za privatizaciju za sticanje vlasništva nad zemljištem 2011. podnijeli su KAP, odnosno Vlada i CEAC...
67 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.11.2013. 19:54h

Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević kazao je da se ne slaže se s ocjenama da katastri selektivno odlučuju o zahtjevima privatnih firmi da upišu prava svojine nad zemljištem koje su tokom privatizacije uzeli na korišćenje.

On tvrdi da su u svim takvim postupcima pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine postupali po uputstvima koja su tražili od ministarstava finansija i ekonomije, nakon što je u martu 2009. počeo da se primjenjuje Zakon o svojinsko-pravnim odnosima.

Predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović ranije “Vijestima” saopštio da Ministarstvo finansija i Uprava za nekretnine od slučaja do slučaja donose suprotne odluke o tome da li prilikom takvih upisa treba mišljenje Savjeta za privatizaciju ili ne. Radulović i zaštitnica imovinskih interesa i predsjednica radne grupe pri Savjetu za privatizaciju Mirjana Milić, izričiti su da bez mišljenja koje izdaje Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte upisano vlasništvo neće biti validno. Praksa suda pokazuje da se dešavalo da državno zemljište pređe u ruke privatnika bez mišljenja Savjeta za privatizaciju o tome da li je plaćena i tržišna cijena za zemljište.

“Ako ima selektivnog postupanja i nezakonitih upisa, dobro bi bilo da nam zaštitnik dostavi takve slučajeve. Ako je bilo protivzakonitih upisa, takve slučajeve ćemo sankcionisati i protiv njih povesti postupke i obavijestiti tužioca”, rekao je Kovačević.

On je kazao da su, nakon stupanja na snagu Zakona o svojinsko-pravnim odnosima, tražili tumačenje od Ministarstva finansija kako da postupaju, jer su u većini slučajeva referenti koji obrađuju predmete bili u nedoumici kako da primjenjuju član 419 koji se odnosi na akcionarska i društva sa ograničenom odgovornošću.

“Raniji ministar ekonomije Branko Vujović dostavio je Upravi stav da ne treba primjenjivati član 419 i tražiti saglasnost kada su u pitanju firme koje su privatizovale preduzeća kupovinom akcija”, rekao je Kovačević.

Prema dopisu koje su dobili od Ministarstva finansija, sva privredna društva na koja je u katastru upisano “pravo korišćenja, stekla su pravo svojine na tom zemljištu, ukoliko neko treće lice ne dokaže da je prije stupanja na snagu tog zakona steklo pravo svojine na tom zemljištu”.

U dokumentu se zatim dodaje: ”Ako je u katastar pravo 'korišćenja' zemljišta upisalo fizičko ili pravno lice, koje je to pravo steklo u postupku privatizacije, odnosno kupovine objekata (hotela, poslovne zgrade) ili u postupku stečaja određenog privrednog društva vlasnik objekta pravo 'korišćenja' na zemljištu može prevesti u pravo svojine prilaganjem mišljenja da je u postupku sticanja prava svojine na objektima platio tržišnu cijenu za zemljište. U suprotnom ovo zemljište upisaće se na državu Crnu Goru”, piše u dokumentu od 23. juna 2009, koji je potpisao Igor Lukšić, tadašnji ministar finansija.

Zahtjeve Savjetu za privatizaciju za sticanje vlasništva nad zemljištem 2011. godine podnijeli su KAP, odnosno Vlada i CEAC, koji je nedavno ušao u stečaj. U tom slučaju u toku je sređivanje listova nepokretnosti. Takođe, očekuje se mišljenje u vezi zemljišta firmi koje su kupili grčki Helenik petroleum, "Vektra", koja je vlasništvo Dragana Brkovića, kao i "Solana" u Ulcinju, vlasništvo Veselina Barovića.

Lukšić poslije godinu promijenio mišljenje

U tumačenju koje je dalo Ministarstvo ekonomije, kada je na njegovom čelu bio Branko Vujović, daje se potpuno suprotno mišljenje od Lukšićevog godinu ranije. U dopisu Vujovića od 5. februara 2010, dostavljenom Upravi za nekretnine, stoji da je na sastanku kojem su prisustvovali potredsjednik Vlade Vujica Lazović, potpredsjednik Lukšić, pomoćnik ministra finansija Krsto Racković i Mićo Orlandić, direktor Uprave i predstavnik Agencije zakonodavstva, zaključili da kada je u pitanju primjena člana 419 Zakona za preduzeća koja su privatizovana prodajom akcija nije potrebno davati saglasnost”.

Povod za dopis je bio zahtjev firme Građevinar DOO za davanje mišljenja radi upisa “prava svojine”.

“Kako je navedeno u mišljenju Ministarstva finansija od 14. maja 2009, mišljenje se traži samo ako je u pitanju kupovina objekata (hoteli, poslovne zgrade) ili u postupku stečaja određenog privrednog društva kada vlasnik objekta pravo 'korišćenja' može prevesti u pravo svojine, uz mišljenje nadležnog organa”, piše u dopisu.

Bonus video: