Inspektori u Paštrovićima zaustavili crkvenu samovolju

"Inspekcija zaštite prostora je izašla na lice mjesta i utvrdila da je izvršena dogradnja ulazne kapije koja čini sastavni dio postojeće manastirske ograde"
101 pregleda 109 komentar(a)
Reževići, Foto: Čitalac reporter
Reževići, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 28.11.2013. 18:35h

Inspektor Uprave za zaštitu kulturnih dobara zabranio je dalje izvođenje građevinskih radova u kompleksu manastira Reževići, u Paštrovićima, gdje je u proteklih nekoliko mjeseci izgrađeno više pomoćnih objekata.

Direktorka Uprave Anastasija Miranović potvrdila je za "Vijesti" da je inspektor odmah izašao na lice mjesta, nakon što je slučaj prijavljen.

Na licu mjesta je bio i Inspektor zaštite prostora, ali kako je saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove riječ o radovima na pomoćnim objektima, za šta je nadležna budvanska komunalna policija.

"Inspekcija zaštite prostora je izašla na lice mjesta i utvrdila da je izvršena dogradnja ulazne kapije koja čini sastavni dio postojeće manastirske ograde. Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata ograda je definisana kao pomoćni objekat. Navedeni zakon propisuje da inspekcijski nadzor nad pomoćnim objektima vrši nadležni organ lokalne uprave", navodi se u saopštenju Uprave za inspekcijse polove .

"Vijesti" su objavile da je u okviru kompleksa, a mimo odobrenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Ministarstva održivog razvoja i opštinskog Sekretarijata za prostorno planiranje Budve, izgrađen veliki pomoćni objekat, kao takozvana ulazna vrata u manastirski kompleks, koja vizuelno potpuno odurdara od prepoznatljive arhitekture manastira Reževići koji potiče još iz 13 vijeka.

Bonus video: