CPC podržava kampanju za podsticanje hraniteljstva

To je danas potvrdio mitropolit CPC MIhailo, koji je primio delegaciju u kojoj su bili šef predstavništva UNICEF-a Benjamin Perks
56 pregleda 2 komentar(a)
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.11.2013. 17:07h

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) podržaće i pomoći kampanju Svako dijete treba porodicu, koja je organizovana u cilju promocije hraniteljstva u Crnoj Gori.

To je danas potvrdio mitropolit CPC MIhailo, koji je primio delegaciju u kojoj su bili šef predstavništva UNICEF-a Benjamin Perks, direktor direkcije za socijalno staranje i dječju zaštitu Goran Kuševija i kordinator programa UNICEF-a Ana Zec.

“Suočena sa ovim društvenim fenomenom i naporima države i UNICEF-a da se hraniteljstvom i usvojenjem riješe pitanja djece koja uživaju socijalnu zaštitu preko specijalizovanih ustanova, CPC će učestvovati u zajedničkim naporima da se pruži još izraženija briga i veća ljubav ovoj kategoriji mladih u njihovom odgajanju i razvoju”, saopšteno je iz CPC.

Prema njihovim riječima, za CPC je primarnost instituta usvojenja te djece kao najpoželjniji vid njihovog zbrinjavanja i srećnije budućnosti.

“Nedostatke hraniteljstva prevazilazi institute usvojenja i integracija društveno zbrinute djece u novu rođačku ili nerođačku porodičnu zajednicu. Na taj način ova kategorija mladih dobija umjesto učiteljice i vaspitača “novu” majku u novom porodičnom ambijentu”, kaže se u saopštenju.

Iz CPC su kazali da se, pored materijalne, socijalne i statusne zaštite na taj način pomaže očuvanju dječje duše, “ koja je u sistemu kolektivnog hraniteljstva potisnuta samo obezbjeđivanjem fizičke egzistencije”.

“Samo ljudska ličnost sa dušom je cjeloviti čovjek i ličnost u punom i pravom smislu te riječi. CPC će istrajavati u zajedničkim naporima kampanje Svako dijete ima porodicu, koja se vodi sa ciljem humanog i plemenitog sprovođenje procesa hraniteljstva i sve jačeg afiormisanja usvojenja djece bez svojih roditelja”, kazali su iz CPC.

Bonus video: