Ministarstvo kulture hoće da sanira dvorsko groblje Petrovića

"Ministarstvo kulture obezbijedilo finansijska sredstva, ali i druge potrebne resurse, za izradu konzervatorskog projekta i sprovođenje svih potrebnih mjera u cilju zaštite ovog nepokretnog kulturnog dobra“, navodi se u pismu Bogdanovića
1 komentar(a)
grobovi Petrovići, Foto: Facebook
grobovi Petrovići, Foto: Facebook
Ažurirano: 01.08.2018. 14:01h

Ministarstvo kulture obezbijedilo je finansijska sredstva, ali i druge potrebne resurse, za izradu konzervatorskog projekta i sprovođenje svih potrebnih mjera u cilju zaštite dvorskog groblja Petrovića na Cetinju.

Ministar Aleksandar Bogdanović uputio je inicijativu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, kao držaocu kulturnog dobra, za realizaciju navedenih aktivnosti, saopšteno je iz Ministarstva.

U pismu upućenom Mitropolitu crnogorsko-primorskom, između ostalog, se navodi:

„Kao što ste upoznati, na dijelu dvorskog groblja kulturnog dobra Cetinjski manastir, konstatovana su oštećenja koje snažno doprinose degradaciji ovog nepokretnog kulutrnog dobra. Riječ o grobnim mjestima članova dinastije Petrović, koji imaju važno mjesto i ulogu u bogatoj crnogorskoj istoriji, na koju smo izuzetno ponosni. Pored naših strateških opredjeljenja, koje se odnose na očuvanje i zaštitu nasljeđa, imamo i zakonsku obavezu kojom je predviđeno da su vlasnici i držaoci kulturnih dobara, uključujući i vjerske zajednice, dužni da čuvaju, poštuju, održavaju i pravilno koriste kulturna dobra koja posjeduju, te da je i Crna Gora dužna da obezbjeđuje zaštitu i očuvanje svih kulturnih dobara koja se nalaze na njenoj teritoriji. Imajući u vidu navedeno, želim Vas informisati da je Ministarstvo kulture obezbijedilo finansijska sredstva, ali i druge potrebne resurse, za izradu konzervatorskog projekta i sprovođenje svih potrebnih mjera u cilju zaštite ovog nepokretnog kulturnog dobra“

Protojerej stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, kazao je prošle sedmice "Vijestima" da su grobovi dinastije Petrović-Njegoš na Cetinju slomljeni su i u lošem stanju još od 1945. godine, potvrdio je "Vijestima"

Bonus video: