Stijepović: Neko je DPS zastavu digao na 3 sekunde

Stijepović je isticanje zastave njegove partije u vrtiću nazvao nesporazumom i incidentom i istakao da to nije zloupotreba djece u partijske svrhe
299 pregleda 48 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2013. 19:48h

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport nije osudio isticanje zastave Demokratske partije socijalista (DPS) u vrtiću “Zvjezdani vrt” u Golubovcima, sa kojom su se fotografisali mladi te partije i djeca iz vrtića nakon akcije pošumljavanja dvorišta te ustanove.

Odbor, pred kojim je saslušan ministar prosvjete Slavoljub Stijepović osudio je glasovima poslanika DPS-a i Socijaldemokratske partije (SDP), generalno, svaku zloupotrebu djece u partijske svrhe i donio zaključak da sva djeca, a naročito predškolskog uzrasta, moraju biti zaštićena od svakog partijskog djelovanja.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

Stijepović je isticanje zastave njegove partije u vrtiću nazvao nesporazumom, incidentom i izolovanim slučajem.

On je kazao da je neko “zastavu DPS-a pri pripremi za fotografisanje podigao na 3 sekunde”.

“Neko od mladih je na 3 sekunde podigao zastavu i to je bio taj incident. Ja sada vama iza leđa mogu podići zastavu” rekao je Stijepović i dodao da su mladi DPS-a u vrtić došli sa ciljem da podignu svijest o ekologiji, kao i da roditelji čija su djeca fotografisana nisu iznijeli primjedbe.

Stijepović je kazao da je nakon tog incidenta tražio, u pisanoj formi, izjašnjenje direktorke vrtića i da ga je dobio, kao i izvinjenje mladih DPS-a, za koje smatra da je dovoljno da bi se ovaj slučaj ispravio.

“Nemouguće je to bilo predvidjeti i spriječiti, a imali smo i izvinjenje” kazao je Stijepović.

Poslanik DF-a Branka Bošnjak smatra da je riječ o klasičnnoj zloupotrebi djece, navodeći da je to “čista partijska akcija”.

Ona je pitala Stijepovića da li je slučajno što je predsjednik Mladih DPS-a, koji je organizator te akcije, zaposlen u njegovom Ministarstvu prosvjete. kao i to što je njegova majka direktorica vrtića Zvjezdani vrt.

Stijepović je direktorku vrtića u kojem je prilikom fotografisanja istaknuta zastava DPS-a nazvao “doajenom predškolskog obrazovanja”.

“Ona bolje brine o djeci nego njihovi roditelji, ako je to moguće. Bolje brine o njima nego o svojoj djeci” kazao je Stijepović.

Ministar je na većinu pitanja članova Odbora izbjegao odgovore, a na konstatacije poslanika Pozitivne Srđana Perića da on ne bi dozvolio da se njegovo dijete fotografiše sa zastavom bilo koje partije, kazao da njegovo dijete neće dočekati da se fotografiše sa zastavom Pozitivne jer ona “tada neće postojati”.

Perić je pitao Stijepovića da li je o toj akciji raspravljano u partijskim organima DPS-a i da li je ona ocijenjena kao uspješna, kao i da li su u toj stranci imali saglasnost roditelja za tu aktivnost.

Poslanica SDP Draginja Vuksanović je kazala da nije saglasna sa ocjenom ministra da se radi o “nesporazumu”.

Ona je pitala Stijepovića šta bi preduzeo da je zastava neke druge stranke bila u pitanju, i zašto nije pokrent postupak protiv odgovornih za taj događaj.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Jelisava Kalzeć je ocijenila da se u tom slučaju radi o “dvostrukoj zloupotrebi omladine i djece”

“Prvo, omladina DPS-a koja je izvela ovu akciju, ukoliko nije bila direktno instruisana, očigledno da je bila kroz određeni period indoktrinisana da su to stvari koje se rade” kazala je Kalezić.

Poslanik LP Andrija Popović je ocijenio da je riječ o “sistemskom problemu”, koji može biti riješen osnivanjem novog državnog organa koji bi trebao da se bavi sa svim mogućim zloupotrebama koje mora da istog trenutka kada se dese procesuira i sankcioniše.

Galerija

Bonus video: