Saša Knežević izabran za v.d. dekana FPN-a

Novinare je zanimalo da li se izborom za vršioca dužnosti dekana, Knežević već favorizuje za izbor na tu poziciju
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2013. 17:03h

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UOUCG) donio je danas odluku da se za vršioca dužnosti dekana Fakulteta političkih nauka izabere profesor te visokoškolske ustanove Saša Knežević.

“Donesena je i odluka da se raspišu izbori za dekana na tom fakultetu i oni se moraju sprovesti najkasnije za tri mjeseca”, kazao je novinarima nakoj sjednice UOUCG Duško Bjelica, predsednik tog tijela.

Novinare je zanimalo da li se izborom za vršioca dužnosti dekana Knežević, kao član jedne od frakcija na tom fakultetu, već favorizuje za izbor na tu poziciju.

“Kad je riječ o Kneževiću mi ne znamo hoće li se on kandidovati za tu poziciju. Mi sada možemo da konstujemo da je dosadašnjem dekanu profesorici Sonji Tomović Šundić istekao mandat, da se nije prijavila na naredni konkurs za izbor dekana, da su na tom konkursu bila dva kandidata od kojih nijedan nije dobio potrebnu većinu. Profesor Knežević je u više navrata bio član strukovnog vijeća, član Senata ima iskustvo u radu na Filozofskom i Fakultetu političkih nauka i s obzirom da nije bio konkurent u nijednom dosadašnjem izboru misili smo da bi on mogao u periodu od tri mjeseca da sprovedede izbore na tom fakultetu”, kazao je Bjelica.

Nova epizoda: U srijedu grupa studenata blokira FPN >>>

Povodom najave grupe studenata da će sjutra na određeno vrijeme blokirati fakultet Bjelica je kazao da prijetnje i ucjene neće postići rezultat i da će Univerzitet nastaviti da radi po zakonu i statutu.

“Takođe pod našom pažnjom će biti hoće li biti određenih manipulacija kao što je bilo od sada. Da li će biti zamjena teza kao što je bilo od sad. Da li će oni koji su bili u nezakonitom statusu izgravati žrtve”, kazao je Bjelica.

On nije želio da kaže mislili na profesora Miloša Bešića za kojem se od kolega u posljednje vrijeme javno prigovara da ima nezakoniti radni status uporedo na tom i na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

“Ja nijesam pomenuo ničije ime. Samo kažem da nijedan pojedinac neće biti iznad Univerziteta. Univerzitet radi po zakonu i po statutu. Nećemo dozvoliti da se bilo kome ugrožavaju prava isto tako nećemo dozvoliti bilo kome da zloupotrebama narušava ugled Univerziteta. Ne pričam o konkretnim imenima jer smtram da nijedan pojedinac nije bitniji od sistema. Svako ko smatra da su mu ugrožena neka prava treba da ponudi dokaze. Dokazi nijesu ako ja mašem rukama ili glavom nego ako vam dam papir”, kazao je Bjelica ostajući u ravni aluzija i opštih opisa.

Sukobi na FPN-u su počeli nakon neuspjelog izbora dekana

Sukobi na FPN-u su počeli nakon neuspjelog izbora dekana, kada su profesori Olivera Komar i Nataša Ružić dobile jednak broj glasova. Tada su Ružić podržala dva studentska predstavnika Miloš Pavićević i Budimir Andrić.

Bešić je nedavno napustio FPN, a dio studenata je pokrenuo peticiju za njegov povratak i smjenu studentskih predstavnika. Pavićević je optužio Komar i Bešića da oni stoje iza te peticije, i da su falsifikovali potpise na njoj.

Komar je odgovorila da jeste potpisala peticiju, ali ne i organizovala je, i upitala Pavićevića zašto ima problema sa onima koje predstavlja.

Kovačević: Dobra vijest

Imenovanje profesora Saše Kneževića za vršioca dužnosti dekana Fakulteta političkih nauka (FPN) dobra je vijest za dalji rad i napredak fakulteta, ocijenio je profesor Filip Kovačević, navodeći da očekuje da se situacija na FPN smiriti. Profesor Saša Knežević imenovan je danas za vršioca dužnosti dekana FPN u naredna tri mjeseca, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, Duško Bjelica.“Mislim da je to dobra vijest za dalji rad i napredak fakulteta jer je kolega Knežević svojim medijskim nastupima u vezi aktuelnih dešavanja, ističući važnost poštovanja univerzitetskih propisa, kao i profesionalnih i etičkih normi, stavio do znanja da je posvećen stvaranju atmosfere pomirenja, solidarnosti i timskog rada na fakultetu”, rekao je Kovačević.

"Očekujem da se situacija na fakultetu smiri i da se svi vrate svojim profesionalnim obavezama i dužnostima”, kazao je Kovačević

Galerija

Bonus video: