Britanka koja radi u Porto Montenegru u avanturi preko Atlantika

Beki Milton jedrenjem se intenzivno bavi već pet godina i veoma se zalaže za promociju Crne Gore
86 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2013. 17:10h

Britanska državljanka Beki Milton koja je zaposlena u tivatskom Porto Montenegru kao menadžer prodaje za britansko tržište, predstavlja „Porto Montenegro Jaht klub“ na velikoj transatlantskoj ARC regati koja je za vikend krenula sa Kanarskih ostrva prema Karibima.

Mlada i krhka Britanka dio je četvoročlane posade 20-metarskog britanskog krstaša „Mustique“ koji se takmiči na ovogodišnjem ARC-u u konkurenciji skoro 200 jedrilica iz cijelog svijeta.

Na regatu dugu 2.700 milja od Las Palmas na Kanarima do luke Sent Lucia na istoimenom malom ostrvu-državi u Karipskom moru krenula je šarolika ekipa brodova – od pravih regatnih jedrilica, preko krstaša do skromnih porodičnih jedrilica sa preko 1.000 članova posade.

Samo manji broj ljudi koji učestvuju na ARC-u su profesionalni regatni jedriličari, a većina su entuizijasti i zaljubljenici u more i jedrenje, pa tako Atlantikom sada plove i familije sa djecom, menadžeri, advokati i drugi.

Očekuje se da će regata trajati blizu mjesec dana koliko će prvim brodovima trebati da pređu, u ovo doba godine, prilično negostoljubiv Atlantski okean koji obiluje olujama i lošim vremenom.

Posada jedrilice

Beki Milton jedrenjem se intenzivno bavi već pet godina i veoma se zalaže za promociju Crne Gore gdje radi već par godina, kao atraktivne destinacije kako za regatno, tako i rekreativno jedrenje. Članica je „Porto Montenegro Jaht kluba“ i redovni učesnik na svim lokalnim regatama, ali naglašava da najviše uživa u tzv. offshore, odnosno jedrenju na okeanima.

„Obožavam offshore jedrenje, jer je to jedan od rijetkih jedinstvenih sportova u kojima svoje vještine može istestirati kako individualno, tako i kao član tima – posade broda. Biti na moru u tišini i miru, i pri tom ne moći vidjeti kopno nigdje na horizontu, je izvanredno oslobađajuće i opuštajuće iskustvo“, objašnjava Britanka koja već ima pozamašno iskustvo u jedrenju relativno malim jedrilicama preko Atlantika i koja se ne libi da i po cijeli mjesec ostane na brodu kojeg „tuku“ jaki vjetar, valovi i hladnoća.

Mlada i krhka Britanka takmiči se u konkurenciji skoro 200 jedrilica iz cijelog svijeta. Na regatu dugu 2.700 milja krenulo je više od 1.000 ljudi

Galerija

Bonus video: