SDP neće brisanje matičnih

Mićo Orlandić se pridružio stavu opozicije da ne treba skrivati informacije o vlasnicima nekretnina
0 komentar(a)
Odbor za antikorupciju, Foto: Savo Prelević
Odbor za antikorupciju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.11.2013. 07:53h

Incijativa MANS-a da se razmotri problematična odluke Agencije za zaštitu ličnih podatka da se matični brojevi uklone iz registra Uprave za nekretnine našla se juče pred članovima skupštinskog odbora za antikorupciju. O tome da li prihvataju zahtjev te NVO da se održi konsultativno saslušanje ministra finansija Radoja Žugića i čelnika Agencije, Poreske i Uprave za nekretnine, članovi odbora će se izjašnjavati na sjutrašnjoj sjednici.

Na jučerašnjoj sjednici Odbora, kojim predsjedava Predrag Bulatović (DF), Mićo Orlandić (SDP) je kazao da nije problem u dostupnosti podataka, već o primjeni zakona i predložio je da Odbor zatraži od Agencije koje su to sporne odredbe.

Orlandić je rekao da od kada postoji zakon o premjeru i katastru, ti podaci su javni i ne vidi što bi bili problem. On je kazao i da su zbog dostupnosti matičnih brojeva na osnovu inicijativa stranaka ispravljene brojne greške u bazi podataka. Član Odbora Andrija Mandić (DF) podržava inicijativu MANS-a, ocjenjujući da o toj temi nije dovoljan samo razgovor.

“Na osnovu odluke Agencije sada se ne može sa sigurnošću utvrditi ko je vlasnik neke nekretnine, a narod treba da zna ko su dobitnici tranzicije“, naglasio je Mandić.

On je pitao zašto bi neki kapitalista u Crnoj Gori krio svoje bogastvo ako ga je pošteno stekao i ustvrdio da se zakonima pokrivaju oni koji bi morali da objasne kako su se obogatili. Smatra da se tako ograničava pravo svih koji se bore protiv korupcije i kriminala.

Član Odbora Milutin Simović (DPS) kazao je da je ta tema iskorišćena za političku priču. On, kako je rekao, više brine da se odbor ne pretvori u ispunjavanje domaćih zadataka sa nekih adresa. Ne sviđa mu se ni što je 50 odsto tačaka dnevnog reda posvećeno inicijativama MANS-a. Odgovor Bulatovića je bio da će svaku inicijativu kandidovati, a da je stvar poslanika kako će se prema njoj odrediti.

Agencija za zaštitu ličnih podataka takođe je zabranila Komisiji za konflikt interesa da objavljuje imena javnih funkcionera protiv kojih je pokrenut prekršajni postupak, zbog toga što nijesu prijavili imovinu ili upisali lažne podatke.

Na sjednici je dogovoreno da skupštinski odbori za antikorupciju i politički sistem održe zajedničko kontrolno saslušanje na temu obezbjeđivanja nezavisnosti Vijeća za prekršaje i sudija područnih organa za prekršaje, u dijelu koji se odnosi na imenovanja i razrješenja sudija.

Sukob muzičara pred poslanicima

Odbor je juče odlučio da pošalje urgencije ministarstvima pravde, ekonomije, finansija i unutrašnjih poslova da dostave informacije povodom pritužbe koju je odboru podnijelo 12 članova Udruženja kompozitora Crne Gore.

Bulatović je podsjetio da je Udruženje dostavilo u martu pritužbu, a da nadležna ministarstva do danas nijesu odgovorila na zahtjev Odbora.

On je rekao da je MUP, na zahtjev da odgovori na pitanje o “mogućnost falsifikovanja pečata Udruženja kompozitora Crne Gore”, saopštio da je sve poslao policiji na provjeru. Članovi tog udruženja godinama protestuju zbog načina na koji PAM, koji štiti prava autora muzike, raspodjeljuje novac crnogorskim muzičarima.

Bonus video: