Crna Gora podržala Evropsku nedjelju HIV testiranja

Nedjelja testiranja je namijenjena populacijama pod povećanim rizikom od HIV-a, ali nije samo ograničena na njih
2 komentar(a)
laboratorija, testiranje, Foto: Shutterstock
laboratorija, testiranje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.11.2013. 16:45h

Institut za javno zdravlje je saopštio da će i Crna Gora učestvovati u prvoj nedjelji evropskog HIV testiranja, koja se obilježava od 22. do 29. novembra, s ciljem da se poveća svijest o prednostima ranog savjetovanja i testiranja na HIV i podstakne veći broj testiranja na HIV.

"Nedelja testiranja na HIV u Crnoj Gori ce biti obilježena aktivnostima dobrovoljnog i povjerljivog prije i poslije testa savjetovanja u Institutu za javno zdravlje u Podgorici i DZ Herceg Novi, Bar, Kotor, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane i Nikšić. Testiranje će se sprovoditi brzim testovima, a klijenti će pored mogućnosti da saznaju HIV status dobiti i savjete o promjeni rizičnog ponašanja. Takođe će svakom klijentu biti ponuđeni kondomi i lubrikanti. Osobama koje dijagostikuju HIV infekciju obezbijediće se upućivanje na dalju kontrolu i liječenje. Testiranje se sprovodi u okviru radnog vremena savjetovališta za HIV", piše u saopštenju.

Nedjelja testiranja je namijenjena populacijama pod povećanim rizikom od HIV-a, ali nije samo ograničena na njih.

"Te populacione grupe sačinjavaju gay muškarci i muškarci koji imaju seks sa muškarcima (MSM), migranti (lica koja dolaze iz zemalja sa visokom prevalencom HIV infekcije), mobilne populacije, seksualne radnice i njihovi klijenti, zatvorenici i injekcioni korisnici droga", piše u saopštenju.

Prvi put je Evropa ujedinjena u testiranju na HIV i oko 400 organizacija i institucija širom Evrope se prijavilo da budu domaćini aktivnostima koje će povećati svijest o prednostima testiranja na HIV.

Bonus video: