Latković: Neke sudije su svoje privatne interese stavile iznad Ustava i zakona

"Jedan bi želio mandat od 21 godine, a drugi bi mandat od 16 godina", tvrdi sudija Ustavnog suda
78 pregleda 3 komentar(a)
Miodrag Latković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Latković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.11.2013. 16:21h

Sudija Ustavnog suda Miodrag Latković smatra da, na osnovu amandmana na Ustav Crne Gore, nijedan od sadašnjih sudija tog suda ne može ponovo konkurisati za tu funkciju.

„Amandmanom XVI na Ustav Crne Gore propisano je da je sudijama Ustavnog suda ograničen mandat na 12 godina i da isto lice može biti birano samo jednom za sudiju tog suda, što isključuje mogućnost da bilo ko od sadašnjih sudija može ponovo biti biran za sudiju Ustavnog suda“, navodi se u reagovanju Latkovića.

„Samoprijaviše se i pored toga što sadašnjim sudijama Ustavnog suda nije na ustavan način prestala funkcija prije isteka vremena na koje su birani i tako pogaziše moralni kodeks, što ih sve u startu čini neprihvatljivim za vršenje funkcije sudije Ustavnog suda“

Ustavnim zakonom za sprovođenjem Ustava predviđen je ponovni izbor svih sudija Ustavnog suda.

Ustavni sud ima sedam članova, koje bira Skupština na predlog Ustavnog odbora i predsjednika države, koji su raspisali javni poziv za izbor sudija.

Latković je podsjetio da je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom za ocjenu saglasnosti odredbi zakona kojima se na protivustavan način propisuje izbor sudija Ustavnog suda i da su istim povodom podnijete dvije inicijative Ustavnom sudu od advokata.

Prema njegovim riječima, oni koji su se prijavili svjesno ili nesvjesno su pogazili Ustav Crne Gore, posebno one odredbe o izboru i prestanku funkcije sudije Ustavnog suda.

„Samoprijaviše se i pored toga što sadašnjim sudijama Ustavnog suda nije na ustavan način prestala funkcija prije isteka vremena na koje su birani i tako pogaziše moralni kodeks, što ih sve u startu čini neprihvatljivim za vršenje funkcije sudije Ustavnog suda“, navodi Latković u reagovanju dostavljenom agenciji MINA.

On je kazao da su se prijavili i dvoje sudija Ustavnog suda, čime su svoje privatne interese stavili iznad zaštite ustavnosti i zakonitosti.

„Jedan bi želio mandat od 21 godine (sredinom 2014. godine ističe joj devetogodišnji mandat na koji je izabrana), a drugi bi mandat od 16 godina (izabran je za sudiju Ustavnog suda 24.decembra 2009. godine).

„Amandmanom XVI na Ustav Crne Gore propisano je da je sudijama Ustavnog suda ograničen mandat na 12 godina i da isto lice može biti birano samo jednom za sudiju Ustavnog suda, što isključuje mogućnost da bilo ko od sadašnjih sudija može ponovo biti biran za sudiju tog suda“, tvrdi Latković.

Bonus video: