Fekalije ponovo plivale Pržnom

Kako je „Vijestima” rečeno na licu mjesta, iskopavane su sadnice voća i maslina i premještane u obližnji miločerski park
52 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2013. 14:42h

To što su u maju napravili ekološki incident, a kubici fekalija se našli u moru, što je izazvalo protest mještana Pržna, građevinskoj operativi kompanije „Adriatic properties“, zakupca grad hotela „Sveti Stefan“ nije zasmetalo da, ponovo, uradi isto.

Bager je juče ponovo ušao u spornu parcelu između hotela „Maestral“ i hotela „Kraljičina plaža“ u samom srcu malog Pržna, te probušio glavnu kanalizacionu cijev, prilikom radova.

Iako parcela od 11. 719 kvadrata , koja se vodi u vlasništvu Hotelsko turističkog preduzeća „ Miločer“, od koga je i zakupila hotel „Kraljičinu plažu“, nije obuhvaćena važećim Detaljnim urbanističkim planom, već urbanizacija čeka donošenje planskog dokumenta „Čedi Kraljičina plaža“, već u dva navrata za proteklih pola godine, izvođač radova koga je angažovao zakupac Svetog Stefana izvodi zemljane radove.

Kako za tu lokaciju ne postoje planski dokumenti, bilo kakvi radovi su zabranjeni, jer ni jedna od lokalnih ili državnih službi, ne mogu izdati građevinsku, niti bilo kakvu drugu dozvolu.

Radnik na bageru, juče prilikom pokušaja da iskopa teren, velikom viljuškom je probio cijev, nakon čega su fekalije počele da kuljaju.

Probušena glavna kanalizaciona cijev

Veliki broj mještana koje je pozvao redakciju „Vijesti“ naveo je da je o incidentu i obavijestio nadležnu Komunalnu policiju, čije je inspektor odmah izašao na teren te zabranio izvođenje radova.

„Vijestima“ je juče potvrđeno u Komunalnoj policiji da je sačinjen zapisnik, te da je inspektor naložio hitno obustavljanje radova.

I nadležni iz gradskog Vodovoda i kanalizacije, juče su bili na terenu, kako bi vidjeli stepen oštećenje, i izvođač radova se obavezao da će sanirati napuklu cijev i snositi sve troškove.

To isto se dogodilo prije pola godine, kada je operativa nikšićke kompanije „Neksan“, koju je angažovao od „Adriatic properties“ na gradnji spa centar u Miločerskom parku, iskopavala na istoj parceli, usljed čega je došlo do oštećenje cijevi.

To je izazvalo revolt svih mještana, te blokadu gradilišta, zbog straha od najavljene izgradnje stambeno- apartmanskog kompleksa na toj parceli.

Tenzije su se stišale nakon što su građevinske mašine izašle iz parcele, a tada je pojašnjeno da se radilo na iskopavanju zemlje, potrebne za nasipanje terena oko spa centra.

Međutim, operativa je juče ponovo ušla u parcelu, i kako je “Vijestima” rečeno na licu mjesta, iskopavane su sadnice voća i maslina i premještane u miločerski park.

Zakup na 90 godina

Nedjeljnik “Monitor” je još ranije objavio da je pomenuta parcela, zajedno sa hotelskim kompleksom „Kraljičina plaža“ zakupcu Svetog Stefana ustupljena pod zakup na rok od 90 godina.

Na tom lokalitetu je osim gradnje novog i većeg hotela Kraljičina plaža koji će raspolagati sa 60 soba, projektovano zasebno stambeno naselje sa 66 luksuznih stanova od kojih svaki raspolaže sa 120 kvadrata.

Budvanski SNP je u nekoliko navrata na minulim skupštinskim zasjedanjima upozorio da će u samom centru Pržna, u dosadašnjem parku, “niknuti” stambeni kompleks, a neke zgrade dostizaće visinu i do 30 metara, što je nekih deset etaža.

Galerija

Bonus video: