Cimbaljević: Slijedi mi borba za egzistenciju

Odustao od raskrinkavanja NVO ikona, kaže da se prošlost ne može promijeniti
21 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zdravko Cimbaljević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.11.2013. 16:09h

Nakon što je dobio politički azil u Kanadi, prvi crnogorski deklarisani gej, dobio je pravni potvrdu da je njegov život u Crnoj Gori bio ugrožen. Rođeni Nikšićanin koji je doživio napade i omalovažavanja u rodnom gradu, ali i u Podgorici, kaže da je Crna Gora pala na ispitu zaštite i procesuiranja prijetnji i nasilja. Sudeći po odgovorima koje je dao u mini intervjuu “Vijestima nedjeljom”, Cimbaljević je odustao od raskrinkavanja navodnih malverzacija u NVO sektoru, što je prošlog mjeseca najavio u medijima, najavljujući da će napisati autobiografiju.

Čime planirate da se bavite u Kanadi?

Radiću prije svega na jačanju kapaciteta kako bih mogao da obezbijedim elementarnu egzistenciju. Uz sve to ostajem snažno posvećen razvoju prava i sloboda LGBT zajednice u Crnoj Gori. Kontaktiralo me je više desetina osoba koji su emigrirali iz Crne Gore iz političkih i bezbjednosnih razloga. Radiću na platformi da LGBTIQ i šira dijaspora snažnije podrži demokratske i reformske procese u Crnoj Gori.

Rekli ste ranije da je partnerska NVO odlučila da Vam ukine honorar i da ste u Crnoj Gori ostali bez ikakvih primanja. Koja je to NVO, o čemu se radi, da li su u pitanju bile neke nesuglasice?

Moje su izjave pokrenule brojna talasanja u civilnom društvu. Žao mi je što sam njima, iako iza njih potpuno stojim, učinio štetu i izložio dodatnim pritiscima LGBT Forumu Progres, organizaciji koju sam do nedavno vodio i koja to nije zaslužila. Ne želim više da se oglašavam tim povodom. To je postala prošlost koju ne možemo promijeniti. Vrijeme će pokazati sve a na meni je da konstruktivno pomažem proces dalje demokratizacije.

Što mislite generalno o NVO aktivistima u Crnoj Gori, s obzirom da je vrlo čest stav da značajan dio njih više zanimaju dobri honorari od proklamovanih ciljeva?

Mislim da crnogorsko civilno društvo generalno čini fantastične stvari za spas i napredak zemlje. NVO sektor čine i te kako sposobni i reformski orijentisani ljudi, hrabri i posvećeni svojim građanskim misijama. Prava je šteta što političke partije nemaju tako posvećene kadrove kao što ih generalno imaju nevladine organizacije. U stvari, žao mi je da takvi kadrovi ne mogu doći do izražaja u političkim partijama. Alternativa i budućnost Crne Gore leži u potencijalu koji imaju i koje proizvode nevladine organizacije. Ipak u civilnom društvu ima i onih koji su sve suprotno od onog kako se javno predstavljaju. Srećom nije ih puno.

Bonus video: